![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio ciekawi mnie temat używania Exceptionów - muszę przyznać, że trochę słabo to czuję. Kiedyś Exception stosowałem do rzeczy, które po prostu mogły spowodować niedziałanie aplikacji - np. brak dostępu do pliku czy coś podobnego. Ostatnio jednak widzę, że coraz częściej w nowych bibliotekach Exceptiony stosuje się w inny sposób tj. do wymuszenia typowania metody bez zwracania NULL.
Np taka klasa:
Pierwsza metoda (podejście o którym mówię) nigdy nie zwraca nulla, tylko obiekt lub rzuca wyjątek. Druga metoda (tradycyjna) zwraca obiekt lub null. Które podejście stosujecie? Dlaczego. Ja po rozmowie z kolegą zacząłem skłaniać się ku pierwszej wersji i brak możliwości zwrócenia oczekiwanego obiektu traktuję jako wyjątek.Podświadomie wydaje mi się to bardziej logiczne i wymusza trochę więcej dyscypliny. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej ale mamy XXI wiek i od takich rzeczy jest IDE (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Przcież w Javie też nikt nie klepie wyjątków z ręki a tam to chleb powszedni i obligatoryjnie musisz je obsłużyć.
W PHP storm metoda z nieobsłużonym wyjątkiem jest domyślnie podświetlona (+ edytor w docku domaga się dodania @throws jeśli wyjątek jest nieobsłużony). Pisać też nic nie musisz - po prostu stajesz na takiej metodzie alt+enter i wybierasz surround with try/catch block i dostajesz kod z odpowiednim wyjątkiem/wyjątkami:
Taki zapis jak zaproponowałeś faktyczni byłby bez sensu bo po a - łapiesz WSZYSTKIE wyjątki co jest zaprzeczeniem idei tego mechanizmu, a po drugie obsługujesz je przez dziwaczną strukturę z if, która jest nieczytelna. Takie porównanie kodu, aby było sprawiedliwie:
Obie wersje są wg mnie czytelne i klarowne. Wersja 1 zmusza do świadomego obsłużenia wyjątku (IDE będzie o to krzyczeć) - w wersji 2 moim zdaniem łatwiej przeoczyć konieczność kontroli bo IDE już nie podpowie, żebyś sprawdził czy coś jest nullem. Przy fast fail musisz coś zrobić od razu z niewartościowym obiektem, a nulla możesz przekazać dalej w miejsce, gdzie ktoś już nie będzie zakładał, że może on być nullem a nie obiektem, którego oczekiwał. Trochę wychodzi jakbym było orędownikiem wersji z exceptionami, a w sumie sam się zastanawiam, które podejście jest lepsze. Ten post edytował athabus 1.01.2019, 19:57:16 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 04:44 |