Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Organizacja projektu z Dockerem
athabus

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Hej chciałbym z mojego projektu stworzyć paczkę do instalacji przez composera i zastanawiam się jak powinienem ją zorganizować. W projekcie mam między innymi konfigurację Dockera i nie wiem czy to powinienem wykluczyć z paczki?
Co z plikiem composer.lock?

Ogólnie struktura mojego projektu wygląda tak jak na obrazku:
(IMG:http://pix.toile-libre.org/upload/original/1546112423.png)

Wolałbym trzymać te wszystkie pliki w repozytorium, ale nigdy nie robiłem jeszcze paczek do composera i chciałbym uniknąć jakiegoś przypału, gdyby ktoś przypadkiem postanowił użyć mojej biblioteki ;-)

Poradzicie coś?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
pyro

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Dockera u siebie możesz zostawić dla wygody, jednak nie powinieneś go commitować (.git/info/exclude). Istnieją (z reguły rzadkie) przypadki, gdzie komponent może być dodany jako biblioteka do projektu jak i istnieć jako samodzielny serwis i wtedy może być commitowany, jednak patrząc po strukturze katalogów nic nie wskazuje na to żeby w tym przypadku miało tak być. Swoją drogą zastanawiam się po co Ci tutaj w ogóle ten docker, skoro nie widać nawet punktów wejścia. Jego użycie tutaj mija się z celem, zastanawiam się w jaki sposób to developowałeś (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

Jeżeli przy braku composer.lock wysypuje Ci się build, to oznacza kwestię nieprawidłowej konfiguracji builda / CI, a nie braku tego pliku.

Ten post edytował pyro 30.12.2018, 16:01:36
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 10.10.2025 - 22:51