![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 15.06.2018 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Prosiłbym Was o code review aplikacji do skracania adresów (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Czym więcej feedbacku, tym lepiej! https://github.com/selfmadeking/URL-shortener-Symfony-4 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy ja wiem czy zle zaprojektowany. Php ma w sobie dynamike i czasem po prostu nie da sie twardo typowac (albo nie ma to sensu). Tak jak pisalem przyklad z dzisiaj - na wejsciu do kontenera DI mialem konfiguracje w postaci tablicy. Tablica zawierala parametry, ktore wykorzyatywalo reflection api do inicjalizacji klas. Co by nie zrobic to getter do takiej tablicy bedzie zwracal praktycznie dowolny typ danych. Object tu tematu nie rozwiaze, bo w takiej tablicy moga byc skalary, tablice, obiekty/kolejcje obiektow - praktycznie wszystko.
Od czasu jak narzucilem sobie typowanie udalo mi sie 90% sytuacji tak zorganizowac aby funkcja zwracala 1 i tylko 1 typ danych, co z perspektywy uwazam za super rozwiazanie, bo api metod i czytelnosc kodu na tym zyskaly. Ale w swiecie php zawsze znajdzie sie taki przypadek, ktorego nie da sie przerobic albo nie ma to sensu. Getter do rozbudowanej konfiguracji jest IMO takim przypadkiem. Skoro jest void to i mixed moim zdaniem tez powinno byc aby zachowac jednolity interfejs. W php mixed to tez typ danych w pewnyn sensie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował athabus 24.09.2018, 19:25:16 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 03:46 |