![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 15.06.2018 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Prosiłbym Was o code review aplikacji do skracania adresów (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Czym więcej feedbacku, tym lepiej! https://github.com/selfmadeking/URL-shortener-Symfony-4 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kurcze, aż szkoda żeby taki fajny temat się zmarnował, więc choć się nie znam, to pierwszy rzucę kamieniem - może bardziej doświadczeni koledzy się przyłączą ;-)
Po pierwsze bardzo nie podoba mi się brak typowania zmiennych i pól w klasie.
Dlaczego pola klasy nie mają docka z typami? Przecież korzystasz z phpstorma, a on potrafi wygenerować - stajesz na parametrach konstruktora i klikasz alt+enter.... Większość funkcji nie ma typowania zmiennych na wejściu, ale jednocześnie w niektórych miejscach masz typowanie na wyjściu, czyli używasz php 7.1+ - brakuje konsekwencji. W każdym razie mz w jakiś sposób trzeba parametry opisać - albo phpdock albo typowanie. Zaciekawiła mnie funkcja, którą wezmę jako przykład na warsztat.
$list - nie jest typowana na wejsciu. Co to jest - jakiś obiekt, zmienna skalarna, tablica? Lista czego? Dalej w tej samej funkcji masz:
Czyli co zmienna $userId jest tak na prawdę obiektem User, ale za chwilę zamieniasz ją na skalarne Id? Zupełnie bez sensu bo kompletnie psuje czytelność kodu. W tej funkcj imasz coś takiego:
Co tak na prawdę jest $userIdOfUrl = $list->getListOfUrls()->first()->getUserId(); Poczytaj o Lod (Law of Demeter) - raczej powinno być coś w stylu $list->getUser() lub $list->getUserId(); Zresztą nie sprawdzałem, ale mogę się założyć, że w innych częściach systemu robisz coś podobnego, aby sprawdzić użytkownika listy = duplika kodu, czyli tym bardziej warto to zrefaktoryzować. Po co rzutujesz wartość bool do bool w tym miejscu? To chyba zbędne.
Ogólnie ta funkcja to idealny kandydat do refactoringu na wielu płaszczyznach. Powinno się ją sprowadzić do 2-3 linijek. Kilka luźnych uwag: - servisy nie powinny raczej zapisywać niczego do flash - to rola kontrolera - serwis może być wykorzystywany w inny sposób (np. api/cli itp). - logując wyjątek logujesz tylko sam message - mało to przydatne przy debugowaniu lepjej zrobić $logger->error((string)$e) - w symfony if ($form->isSubmited() && $form->isValid()) możesz zastąpić if ($form->isValid()) - bo metoda isValid sprawdza między innymi czy form jest wysłany. To takie moje 0,05pln żaby rozpocząć temat. Niestety nie mam teraz czasu na wgryzienie się w Twój system i pisanie czegoś więcej o logice itp, dlatego tylko kilka uwag co do samego sposobu kodowania. Dodam, że raczej mistrzem kodowania nie jestem, więc traktuj moje uwagi jako wymianę zdań. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 14 Dołączył: 23.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze bardzo nie podoba mi się brak typowania zmiennych i pól w klasie.
Dlaczego pola klasy nie mają docka z typami? Przecież korzystasz z phpstorma, a on potrafi wygenerować - stajesz na parametrach konstruktora i klikasz alt+enter.... PHPStorm poradzi sobie z wykryciem typów pól określonych w konstruktorze. Dodawanie docblocków w tym przypadku jest nadmiarowe. Przy okazji, wrzucanie do repo informacji o ide tylko je zaśmieca. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 05:58 |