![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 15.06.2018 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Prosiłbym Was o code review aplikacji do skracania adresów (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Czym więcej feedbacku, tym lepiej! https://github.com/selfmadeking/URL-shortener-Symfony-4 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z if'ami każdy ma swoją teorię. Ja akurat też jestem zwolennikiem przerywania jak najwcześniej. W "Czystym kodzie" był opisywany ten aspekt i tam Marti pisał, że jedno wyjście z funkcji to zaszłość z programowania proceduralnego z długimi i skomplikowanymi funkcjami. Tam faktycznie jeden return miał sens, ale w dobie tanich funkcji, gdzie piszemy (powinniśmy pisać) funkcje, które mają po kilka - kilkanaście liniejek, wg niego kilka wyjść z funkcji poprawia czytelność. Ja osobiście w swoim kodzie staram się jak mogę unikać "else" bo wg mnie psuje czytelność, więc tym bardziej stosuje wczesne returny.
Z drugiej strony rozumiem podejście, że funkcja powinna mieć jedno wyjście - po prostu nie zgadzam się z nim w przypadku krótkich funkcji. Takie porównanie dla przykładu - funkcja przekształcająca daną wartość na tablicę (tak wiem, że bez sensu)
Moim zdaniem pierwsza funkcja jest znacznie bardziej czytelna, druga mnie trochę przyprawia o ból głowy. Czytanie pierwszej przerywam w momencie, gdy docieram do interesującego mnie przypadku, a w drugiej muszę scrollować od końca czy jeszcze czegoś nie robię z resultem przed zwróceniem itd. No ale jak pisałem koniec końcu pewnie kwestia preferencji - drugie podejście też ma jakieś poparcie w literaturze. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 00:25 |