![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 224 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2012 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam. Napisałem prosty skrypt, który wkłada do tablicy przedmioty, które wybrał użytkownik. Wszystko działa dobrze jednak mam problem z wartością ilość, która zawiera informacje ile sztuk danego przedmiotu wybrał użytkownik. Napisałem instrukcję if, która sprawdza czy istnieje juz w tablicy element i jeśli tak to zwiększa jego ilość o wartość przychodzącą z POST. Jednak nie działa to tak jak należy. Czy ktoś może podpowiedzieć mi co robię nie tak? Z góry dziękuje i pozdrawiam.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Twoj kod w zadnej czesci nie ma najmniejszego sensu. Pisales go totalnie na slepo bez zastanowienia sie co on robi. No to lecim:
foreach($_SESSION['koszyk'] as $zawartosc_koszyka) { $zawartosc_koszyka; } Wiesz co to robi? Nic to nie robi. Mozesz to wywalic bo niczemu nie sluzy if($_SESSION['nazwa_produktu'] == $zawartosc_koszyka['nazwa_produktu']) Nigdzie nie ustawiasz $_SESSION['nazwa_produktu'] wiec niby czemu teraz do tego porownujesz $zawartosc_koszyka['nazwa_produktu'] ktore notabene tez jest bledne? $zawartosc_koszyka['ilosc'] += $_POST['ilosc']; Zdaje sie chciales zwiekszac wartosc w sesji a nie w jakiej wyimaginowanej zmiennej? array_push($_SESSION['koszyk'], array('nazwa_produktu'=> $_SESSION['nazwa_produktu'], 'cena' => $_SESSION['cena'], 'ilosc' => $_POST['ilosc'])); Dane do sesji zdaje sie masz wkladac z $_POST a nie z sesji... Caly kod co tu pokazales jest do wywalenia. Nawet struktura sesji koszyka jest zwalona nie mowiac juz o jego aktualizacji. Koszyk ma byc tablica gdzie kluczem tablicy najlepiej niech bedzie identyfikator produktu. Po tym bedziesz wiedzial czy cos jest juz w koszyku czy nie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 20:45 |