![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam . Jak to jest z tą pracą w IT . Słyszałem , że dużo botcamowców się pcha do tej branży. Mam kumpla co pracuje w IT parę lat jak Java Developer to mówił, że tych starszych wybrednych programistów wyrzucili i zastąpili ich tymi z kursami. Na dodatek sam obawia się o pracę, ponieważ bardzo dużo kursantów składa tam papiery i to jest wszędzie.
Od nie dawno się rozglądam za pracą jako programista php developer (miałem już okazję ale się nie dogadałem co do wynagrodzenia) i zastanawiam sie, czy faktycznie jest coraz gorzej? ponieważ widzę, że ogłoszeniach , że kupę ilości osób składa papiery. Nie wiem, czy ten kumpel panikuje , czy nie ale tak mi powiedział jeśli chodzi o IT |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak zapłacili za taką migrację to super. Niestety nasza rzeczywistość jest taka, że jak chcesz zrobić coś nowego to musisz sam znaleźć na to czas i jeszcze najlepiej by się to nie wydało, bo potem będzie gadanie, że z takiej migracji firma nie ma żadnych zysków (IMG:style_emoticons/default/businesssmiley.png)
Na zachodzie jest jeszcze gorzej z nowościami, bo tam podejście jest takie: "Stawiamy na Dupal 5. Dupal 8? No dobrze, ale po co, znamy się dobrze na wersji 5 i wiemy, że działa, więc będziemy stawiać na 5". Nie jeden i nie dwa razy byłem w ciężkim szoku widząc projekty, jakie tu zrzuca Skandynawia czy Beneluks. Raz mnie na rozmowie pytali, czy będę w stanie nauczyć się strukturalnego kodu, bo widzą, że mam OOP wpisane (IMG:style_emoticons/default/arrowheadsmiley.png) I co, nie chcesz się uczyć strukturalnie, nie chcesz się rozwijać? (IMG:style_emoticons/default/baaasmiley.gif) I takie robienie samemu też ma swoje ograniczenia, warto być na bieżąco z pewnymi rzeczami ale nie ma sensu np. wgryzać się dokładnie w Elastic Search jak nigdy nie wiesz, czy będziesz miał szansę tego użyć. Doświadczenia typu "a skręcałem coś tam w szopie po godzinach" też nikt raczej nie będzie brał poważnie. Dlatego fajnie jest, jak firma daje budżet na szkolenia albo chociaż czas na samorozwój - ale tu też znowu ile firm tak robi? I technologii coraz więcej, więc coraz mniej osób pasujących do profilu firmy. Pytanie, czy wolimy kogoś skreślać bo np. używał Slacka zamiast Hip Chata i liczyć na cud, że ktoś nam jednak w końcu idealnie podpasuje czy też wolimy postawić na kogoś, kogo trzeba będzie douczyć tego czy tamtego. I dla mnie problemem zawsze nie jest to, że ktoś czegoś nie umie, nie zna, nie rozumie, tylko że ma wywalone na to, by to zrobić bo świetnie się czuje w swoim PHP 4 strukturalnym i nie chce tego zmieniać. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 07:02 |