![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 15.06.2018 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Prosiłbym Was o opinię kodu, do którego link podrzucam niżej. Jest to proste forum - nie ma tu raczej jakiś rozbudowanych rzeczy, bo jest to mój pierwszy projekt w PHP, ale nawet pisząc takie coś, poznałem wiele nowych zagadnień (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Chciałbym dowiedzieć się co należy poprawić w przyszłości. Jest to projekt bez frameworków do php. Struktura - brak podfolderów leży, ale nie chciało mi się już z tym mieszać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Poza tym wydaje mi się, że trochę pomieszałem rozbicie funkcji na klasy - na przykład komentarze w klasie postów. Dlatego dobrze gdybyście podpowiedzieli mi, co warto zmienić na przyszłość (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) https://github.com/selfmadeking/simple-forum-php oraz podgląd jak to działa (trzeba założyć konto, dowolny e-mail jakiś login i hasło (szyfrowanie password_hash hehe), aby mieć dostęp do forum - swoje posty, komentarze, sygnaturę można edytować): https://imlimitless.000webhostapp.com/index.php Dodatkowe pytanie - czy Waszym zdaniem to już czas, żeby próbować pisać coś z frameworkiem w php np. Symfony? Czy jeszcze coś napisać? Macie pomysł co? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam i krytykujcie jak się tylko da! (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat i raczej nie jestem w stanie myśleć, tak jak Ty - jesteś jesteś, tylko musisz skierować wysiłek i energię na nieco inne tory.Cytat Mam się za takie rzeczy zabierać, znając ledwo podstawy składni php? - tak, bo w programowaniu może pare procent to składnia, reszta to sposób myślenia, wzorce, narzędzia, metodyka etc. Co z tego, że będziesz znał super składnie i nawet cytował manuala z pamięci jak wywalisz się przy zaprojektowaniu nawet niewielkiej biblioteki? I nie musisz od razu zabierać się za szkielet aplikacji webowej, można zacząć od części a nawet czegoś nie związanego z architekturą (np. generator menu i breadcrumb).Cytat Gdzie nawet teraz widać braki ("<?php echo" zamiast "<?= ") - takimi detalami na początku nie ma sensu się przejmować, jeśli przyłożysz się do struktury to i z czasem sam kod też się poprawi.I zanim coś się zacznie trzeba mieć jakiś plan, pomysł, rozrysować sobie na papierze jakich obiektów będę potrzebował, jak to będzie współgrać ze sobą, potem jak to przenieść na klasy itp. itd. etc. Zamiast powtarzać n razy "mysl_query() or die()" lepiej spróbować zrobić coś skromniejszego, ale lepiej przemyślanego, skupić się na logice działania a nie na obsłudze jak największej liczby żądań. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 12:29 |