![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Możecie polecić jakieś ciekawe firmy pracujące w PHP w Trójmieście? W internecie jest parę agencji interaktywnych "z prawdziwego zdarzenia", a tak to raczej małe firmy tworzące www (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Z poważniejszych firm (tworzących oprogramowanie) znalazłem MadKom + to, co znajduje się w dziale PRACA na tym forum. Możecie coś polecić? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem świeżo po przerabianiu tego tematu. Moje obserwacje, po części potwierdzone z kolegami, którzy już coś więcej wiedzą o rynku zarówno z perspektywy PHP jak i JAVY oraz po rozmowie z moim nowym szefem.
W PHP jest niska mediana zarobków - wynika to głównie z tego, że w PHP masz bardzo niski próg wejścia i niestety wiele osób nie chce się dalej rozwijać. W PHP zawsze będzie poważny sektor nisko płatnych posad pod tytułem "potrzebuję tanią stronę". W innych technologiach próg wejścia jest wyższy, więc na wstępie następuje selekcja negatywna i Ci co zostają nie chcą pracować za 4-5k na fakturę, bo junior w Javie musi umieć więcej niż w PHP aby COKOLWIEK móc zrobić. Senior PHP nie zarabia wcale dużo mniej niż senior w Javie jeśli ma podobne umiejętności. Trochę zależy oczywiście od lokalizacji, ale w php można znaleźć spokojnie pracę z pensją 10-15k jeśli ma się wiedzę. Nie wiem jak jest w innych technologiach, ale na podstawie mojej krótkiej przygody z rekrutacją odnoszę wrażenie, że znalezienie ogarniętego seniora w PHP to jak wygrana w totka. Ja nawet nie jestem na poziomie midda, a z 5 CV, gdzie uczciwie zaznaczyłem co umiem i że do seniora mi daleko, dostałem 3 zaproszenia na rozmowy na stanowiska docelowo przeznaczone dla seniorów - żadna z tych firm to nie była firma robiąca "stronki". Co jeszcze dziwniejsze w jednej z tych firm dostałem pracę - obie strony wiedziałem, że nie mam kwalifikacji, ale już sama chęć do nauki poparta mały projektem wystarczyła, żeby firma mnie zatrudniła i zainwestuje w moje szkolenie przez kilka miesięcy. jest tu jednak jedno "ale" - z mojej strony nie było żadnego udawania. Mój cel jest jasny, chce się uczyć i rozwijać bo mnie to interesuje - pieniądze nie są obecnie dla mnie istotne, choć o dziwo nawet na czas szkolenia dostałem jakąś tam w moim odczuciu pensję adekwatną do umiejętności z jasnym planem podwyżek na pierwsze pół roku z pułapem min-max w zależności od tego jak mi będzie szło. Tak więc moja rada, jeśli mogę takiej udzielić - jeśli rzeczywiście lubisz programowanie, lubisz się rozwijać, samodoskonalić to aplikuj do firm, w których chciałbyś pracować. Nie udawaj, że umiesz rzeczy, których nie umiesz, bo to szybko będzie zweryfikowane. W IT jest rynek pracownika i jak pokażesz się od dobrej strony, to dobrej firmie będzie zależało na Twoim rozwoju i długiej współpracy. MZ na naszym etapie lepiej trafić do firmy, w której się dużo nauczysz niż dużo zarobisz (choć w sumie mam wrażenie, że jedno idzie w parze z drugim). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 02:00 |