![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
mam pytanko mam przykladowo 2 tabele samochody_osobowe: id| rok_produkcji | pojemnosc | opis samochody_ciezarowe: id| rok_produkcji | pojemnosc | opis i teraz przykladowo chce wystwietlic wszystkie auta ktore sa mlodsze niz 1990 rok wiec daje zapytanie
chcialbym to teraz przedstawic jako tabela, ale z dodatkowa kolumna w ktorej bedzie typ samochodu (ciezarowy lub osobowy) jak mam sprawdzic z ktorej tabeli jest dany rekord ktory trafaia do tabeli ? dzieki za info Ten post edytował Nookie 22.08.2004, 11:54:08 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
MI NARG! Po pierwsze to nie
Tylko:
A poza tym, załóżmy, że masz dwie tabele: a i b. w nich masz dane: id, tytul, tresc. I chcesz wybrać, czy id, tytul lub tresc ma pobrać z a albo b. Wtedy piszesz cuś takiego (jeżeli chcesz, żeby pobrało id z tabeli a):
Jeśli natomiast chciałbyś pobrać id z tabeli b, piszesz:
Podsumowyjąc, wpisujesz najpierw nazwę tabeli, a po kropce dane z tabeli. ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 23:11 |