![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 884 Pomógł: 231 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio trafiłem na film z konferencji 4Developers z roku 2017, od tego czasu minęło trochę czasu i zmieniły się pewne rzeczy np. Symfony już nie jest taki ociężały jak wcześniej.
https://www.youtube.com/watch?v=7uzE2I3-iUk Dlatego mam pytanie, czy zgadzacie się z autorem prezentacji dot. budowania serwisów bez frameworków (a raczej bez popularnych frameworków). Wiele osób np. dla zwykłej prostej wizytówki internetowej instaluje wordpress tylko po to aby pokazać dwie strony: - główna i - kontakt. Kiedyś firma na frameworku Symfony 1 zrobiła wizytówkę... strony szkolenia. Gdzie jedyną formą integracji z użytkownikiem był formularz zgłoszeniowy. Takie przypadki nauczyły mnie że nie zawsze potrzeba używać zaawansowanego frameworka lub skomplikowanego CMSa aby stworzyć mały serwis. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 12 Dołączył: 17.09.2014 Skąd: Krasnystaw Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Obawiam się że w biznesie nie ma miejsca na takie sentymenty. Prosta stronka Single Page na Wordpressie i to ma być przerost formy nad treścią? Obawiam się że zrobienie Single Page fundamentalnie w HTML, CSS, JavaScript i PHP zajmie o niebo więcej czasu niż instalacja gotowych motywów do Wordpressa. A klient zawsze może sobie zażyczyć rozbudowę, ciekawe na ile się będzie opłacało klepać te stronki fundamentalnie?
Co do mniej popularnych frameworków, ktoś w ogóle dzisiaj jeszcze zaczyna jakiekolwiek projekty na Code Ignitherze, FuelPHP czy nawet Kohanie? Chyba tylko samodzielni freelancerzy bo inaczej to jest Symfony, Laravel i ich pochodne. W tym wideo chodzi o rzekomą degenerację umysłową jaką powodują frameworki, na podstawie Laravela to widać dobrze czasem na wykopie, nie mogę tylko znaleźć tego flame: "Piątek bez Laravela". Gdzie to w ogóle jest? Gdzieś na grupach Facebooka? Ten post edytował daro0 1.04.2018, 20:04:48 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 884 Pomógł: 231 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Obawiam się że w biznesie nie ma miejsca na takie sentymenty. Prosta stronka Single Page na Wordpressie i to ma być przerost formy nad treścią? Obawiam się że zrobienie Single Page fundamentalnie w HTML, CSS, JavaScript i PHP zajmie o niebo więcej czasu niż instalacja gotowych motywów do Wordpressa. A klient zawsze może sobie zażyczyć rozbudowę, ciekawe na ile się będzie opłacało klepać te stronki fundamentalnie? Zwykle twórca stron dla klientów prywatnych czy także biznesowych robi ich wiele w swoim życiu zawodowym. Na tyle dużo, aby wiedzieć że większość klientów nie potrzebuje rozwijanych stron, a jeżeli potrzebuje, to decyzję podejmują zwykle po 5-10 latach. A jeżeli są jakieś zmiany, to są na tyle proste że nie potrzeba nawet edytora WYSWIG. Dlatego uważam że Wordpress właśnie jest przerostem formy nad treścią. Przerostem, bo stworzenie oprawy graficznej dla mniejszego frameworka wcale nie jest więcej czasochłonne niż dla Wordpress. Ja oczywiście nie neguję Wordpressa, bo na nim się dobrze pracuje. Ale wszystko zależy od projektu. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 08:53 |