![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Temat dość prosty.
Tabela `measurements` z 98% kolumnami numerycznymi. Aktualnie ~33 kolumn. Problem. Jak to przechowywać. Aktualnie zrobiłem PoC żeby działało. Teraz jak już działa to mogę się zająć optymalizacją. Szukam jakiegoś sensownego rozwiązania... 1. Zostawić tak jak jest + czytelność + łatwość dodawania nowej kolumny - szybko puchnie w szerz 2. Trzymanie w JSON + optymalizacja miejsca - problem z dodaniem nowej kolumny 3. Zserializowany obiekt + łatwe trzymanie - problem z dodaniem nowej kolumny Biorę po 100zł z konta każdej drużyn i słucham Państwa... (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spokojnie, ja jestem z tych którzy piszą rozwiązanie w miaarę optymalne i nie bawią się w mikrooptymalizacje jeśli ich nie potrzeba.
Odpowiadając... > Jeżeli każda z tych ~30 wartości reprezentuje coś innego, coś unikalnego, coś co nie jest jakąś grupą/kolekcją/agregatem danych to każda z nich powinna być osobnym bytem - w przypadku bazy danych: kolumną. To są dane pomiarowe ciała człowieka, tj. obwody, składy masy ciała, tłuszczu itd. Dane są zbierane z wagi mierzącej skład ciała. > Nie potrzebujesz wykonywać takich operacji teraz do osiągnięcia wymaganego efektu, ale nie zdziw się jak za 5 miesięcy, ktoś Cię poprosi o wycinek danych z marca, albo o ten raport za jakieś 5000 czy 6000 czegoś tam i najszybszym wykonaniem tego nowego zadania będzie napisanie prostej SQL-ki. Jesli ktoś poprosi o wycinek danych to i tak muszą być pobrane wszystkie dane bo one są integralne i są robione obliczenia już później. Co do jeszcze samej optymalizacji to chyba raczej o proces developmentu. Obecne rozwiązanie nie jest złe, jednak biorąc np. pod uwagę jak by wyglądało Entity w SF dla takiej tabeli to mnie głowa boli (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 13:41 |