![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Temat dość prosty.
Tabela `measurements` z 98% kolumnami numerycznymi. Aktualnie ~33 kolumn. Problem. Jak to przechowywać. Aktualnie zrobiłem PoC żeby działało. Teraz jak już działa to mogę się zająć optymalizacją. Szukam jakiegoś sensownego rozwiązania... 1. Zostawić tak jak jest + czytelność + łatwość dodawania nowej kolumny - szybko puchnie w szerz 2. Trzymanie w JSON + optymalizacja miejsca - problem z dodaniem nowej kolumny 3. Zserializowany obiekt + łatwe trzymanie - problem z dodaniem nowej kolumny Biorę po 100zł z konta każdej drużyn i słucham Państwa... (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak pisałęm są to dane numeryczne int, decimal.
Nie będzie wyszukiwania po tych danych, filtrowania ani innych operacji. Zawsze pobierane są wszystkie te dane bo generowany jest z nich PDF i dodatkowo widok tabelaryczny. Dla tego zastanawiałem się nad ew. optymalizacją ale jak pisałem problem potem może być w modyfikacji struktury tych danych tj, np. dodanie kolejnych kolumn. Stąd pytanie czy ktoś ma jakiś fajny pomysł na to. Nie chcę dostawiać kolejnych potworków typu mongo czy elastic czy kij wie jeszcze bo za mało tego będzie na armaty. Rozwiązanie ma być proste z założenia |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 13:50 |