Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Przyszłość PHP
trifek

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam serdecznie,
Ostatnio zaobserwowałem coraz większa ilość ogłoszeń o prace dla php developerow z widełkami nawet po 20.000-25.000 zł (w Gdańsku średnio co tydzień widzę z 4, 5 takie oferty).
Często w wymaganiach pojawia się php 7.

Stawki są bardzo podobne do topowych stanowisk w Javie, c# itp.
Myślicie że te stawki to stały trend?

PHP 7.2 jest już bardzo wydajny. Myślicie że w nowym php zaczną być budowane jakieś większe serwisy, systemy bankowe itp? Czy raczej pozostanie to język dla małych i średnich serwisów?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Pilsener

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
Swift jest lepiej płatny niż php?
- biorę pod uwagę popularne technologie, w mniej popularnych nawet ciężko się orientować, mało ofert.
Faktycznie, jest jedna oferta za 25k od dużej firmy z Warszawy ale takie oferty to raczej wyjątek, poza tym nie jest powiedziane, że ktoś się zbliży do tych 25k (same widły też potężne, od 7 do 25k to olbrzymia różnica). I wiem z autopsji, że jak oferta się wybija to zainteresowanie spore i musisz mieć naprawdę mocne CV, większe ryzyko, że będzie ktoś lepszy (lub równie dobry) a za to parę k tańszy (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) W wielu małych firmach jest cała masa programatorów, którzy chętnie by podwoili swoje zarobki.
I to potwierdza też specyfikę pracy w IT, gdzie często nawet na tych samych stanowiskach w tych samych firmach są olbrzymie różnice w zarobkach a specjalista potrafi zarabiać więcej niż dyrektor (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Kolejna rzecz, że jak idziesz "w hajs" to praktycznie odbierasz sobie możliwość wyboru projektu a to np. ja bardzo sobie cenię (IMG:style_emoticons/default/Lkingsmiley.png)

Cytat
To wynika tylko z faktu, że PHP jest tak popularny i jest sporo nowicjuszy.
- wg mnie raczej z faktu, że w PHP się nie robi np. systemu transakcyjnego banku, tylko ewentualnie stronę z reklamami tegoż (IMG:style_emoticons/default/businesssmiley.png) PHP zgarnia całą "drobnicę" a trudno dużo płacić komuś, kto ma postawić serwisik na ceemesiku (IMG:style_emoticons/default/nerdsmiley.png)
Kiedyś to w ogóle była tragedia, bo w PHP się robiło np. dodawanie komentarzy na plikach i tyle - teraz i tak jest znacznie lepiej i realizuje się w PHP coraz większe projekty. Biznes dostrzegł, że można mieć znacznie więcej niż stronę www płacąc 10% tego co za jakiś system java + oracle i PHP pasuje tu idealnie.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 3.10.2025 - 18:41