![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2016 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spotkałem się z opinią "nie używamy doctrine, bo jest niewydajny w bazach z dużą ilością danych, gdzie zapytania potrafią trwać 15 minut", "traci się czas na chodzenie po klasach vs czyste zapytania sql". Czy to prawda?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problemem wydajności przy pracach z bazami danych najczęściej nie są narzędzia, lecz programiści, którzy tworzą implementacje nieprzemyślane na żadnym etapie. Pracowałem przy wielu aplikacjach i przy wielu był problem z wydajnością niezależnie od stosowanych narzędzi.
Oczywiście każde narzędzie daje pewien narzut, ale najczęściej na akceptowalnym poziomie - co więcej, bardzo często okazuje się, że kiedy robimy własne rozwiązanie (np. hydrowanie bazy w czystym PHP) to wychodzi wolniej niż we frameworkach. Jeszcze nie spotkałem się z sytuacją, że wynajdywanie koła od nowa się firmie opłaciło a jak znowu słyszę coś w stylu "nie użyjemy doctrine, napiszemy własny ORM, będzie szybciej i lepiej" to (IMG:style_emoticons/default/facepalmxd.gif) I jest tak, bo dużo łatwiej powiedzieć "aplikacja musi być wolna bo użyliśmy symfony i doctrine" niż to, że po prostu spieprzyliśmy bo potrzebujemy 15 requestów i 100 zapytań by coś zmienić na stronie, albo nie umiemy skonfigurować ORMa, żeby na produkcji włączyć cache meta danych bazy, kompilacji DQLi do raw SQLi czy adnotacji. I jeśli faktycznie potrzebujemy tej wydajności to nie łączymy bezpośrednio aplikacji z bazą danych tylko tworzymy warstwę pośrednią (np. Lucene). Doctrine to potężne narzędzie, które znakomicie przyśpiesza programowanie aplikacji i nie widzę żadnych sensownych powodów, żeby z niego rezygnować. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 28.09.2025 - 13:42 |