Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Przyszłość PHP
trifek

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam serdecznie,
Ostatnio zaobserwowałem coraz większa ilość ogłoszeń o prace dla php developerow z widełkami nawet po 20.000-25.000 zł (w Gdańsku średnio co tydzień widzę z 4, 5 takie oferty).
Często w wymaganiach pojawia się php 7.

Stawki są bardzo podobne do topowych stanowisk w Javie, c# itp.
Myślicie że te stawki to stały trend?

PHP 7.2 jest już bardzo wydajny. Myślicie że w nowym php zaczną być budowane jakieś większe serwisy, systemy bankowe itp? Czy raczej pozostanie to język dla małych i średnich serwisów?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
SmokAnalog

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Popularność PHP bierze się głównie stąd, że ten język powstał specjalnie dla webu i stąd, że powstał dawno. Do tej pory wiele frameworków i CMS-ów zdążyło ustablizować sobie pozycję na rynku. Pewnie minie jeszcze kilka dobrych lat zanim to się zmieni. Naczytałem się trochę krytyki różnych języków/technologii i mój wniosek jest taki, że nie można ich traktować tak zupełnie na serio. PHP rzeczywiście miał sporo baboli, dziś nadal ma ich trochę, ale i tak jest to fajny język, zwłaszcza dzisiaj z PHP 7. Bardzo duże projekty raczej nie będą powstawały w PHP, ale odpowiedz sobie na pytanie czy chcesz przy takich pracować, bo praca przy molochach to wiele kompromisów i brzydkich rozwiązań. Ja wiem, że to nie dla mnie.

Za kilka lat na pewno pojawi się kolejny język dla webu, tym razem nowoczesny. Niestety każdy ze starych języków programowania ma sporo wad, bo po prostu świadomość programowania dopiero się kształtuje. W zeszłym roku zacząłem się bawić językiem Swift. O ile porównywanie języka interpretowanego do kompilowanego nie jest do końca sprawiedliwe, to i tak śmiało mogę powiedzieć, że Swift jest dużo piękniejszym językiem. Ma po prostu przemyślaną, dynamiczną składnię. PHP ma w niektórych obszarach bezsensowne ograniczenia i dziwaczne zachowanie.

O stawki bym się nie martwił. Stawki nie są jedynie dyktowane przez technologię, ale też przez zapotrzebowanie, trudność i tak dalej. Web rozwija się tak, że zapewne stawki będą szybować w górę, bo jest coraz trudniej. Widać to bardziej we frontendzie, ale backend też robi się bardziej złożony niż wcześniej.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 2.10.2025 - 16:44