![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 18.10.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Nie wiem jak sie uchowalem, bo to pewnie wstyd i hanba... programuje odkad pamietam, ale dotychczas mialem tylko pobiezny kontakt z SVN i Git'em.
Zawsze wygladalo to tak, ze robilem projekt na localhostc'cie, testowalem, wrzucalem na serwer, testowalem i done. Teraz zarzadzam i rozwijam dosc spory projekt, ktory jest live i mam wrazenie, ze zatrzymalem sie w czasie. Chcialem skorzystac z gita, ale jak widze jest on platny dla kodu private. Mysle wiec o darmowej alternatywie... moze TortoiseSVN? 1. Chce pracowac na localhoscie 2. Potrzebuje mirror (backup) na zew serwerze X, bo laptopa dojezdzam srednio raz w roku 3. Synchronizacja z projektem live, ktory jest na serwerze Y 4. Publiczny changelog na serwerze Y Moze ktos w kilku krokach opisac mi co potrzebuje i jak to skonfigurowac? Reszte doczytam. Dzieki |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Ale mam mixa... TortoiseSVN, Git, Github, Gitlab, Repozytoria, SVN, Subversion, Fetch, Pull, Merge, Push, Klonowanie, ... Wywal z tego mixa: TortoiseSVN, SVN, Subversion, SVN to juz przezytek i sobie nim glowy nie zawracaj. Wywal tez github. Na chwile obecna ci niepotrzebne. I od razu mix stal sie krotszy (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Cytat rozumiem, ze to moje repozytorium i tam sie wszystko scala twoje repozytorium bedzie wszedzie tam, gdzie masz repo git. Git dziala rozproszenie wiec repo jest i lokalnie i na serwerze z gitlab i moze byc na serwerze produkcyjnym, testowy i dev. Moze byc tez u kolegi na kompie.No ale tak, mozesz miec jedno repozytorium (gitlab) do ktorego bedziesz pchal swoje lokalne repo i z ktorego bedzie skolei akutalizowalo sie repo na serwerach. Cytat Teraz mam localhost... rozumiem ze potrzebuje Git zeby zrobic sobie projekt roboczy, czyli klonowanie, pull, po tym push i merge... narazie nie wiem jak sie to odbywa, ale zakladam ze o to chodzi Tak Cytat Powiedzmy, ze sie udalo, to jak mam zrobic testing i wypchnac wszystko (jako nowa wersje) na serwer z live project? A to juz temat rzeka. Drog moze byc wiele, poczytaj o continuous deployment o czym wspomnial wczesniej Pyton. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 10:35 |