![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, zacząłem swoją przygodę z Frameworkiem Codeigniter, jestem początkujący. Przejdę do sedna, jeśli mam kontroler i potrzebuje pobrać dane z Bazy Danych korzystam z modelu. Niby proste ale problem leży w tym że w książce którą się wspieram model nosi nazwę kontrolera i wszystkie funkcje są deklarowane tam np. pobierz kategorie() a w kolejnym kontrolerze znów jest to samo, czyli ta sama funkcja zapisana w innym modelu. Czy nie lepiej jest stworzyć ogólny model na przykład Database_Query gdzie będą tylko zapytania i zwracane wyniki ?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 240 Pomógł: 278 Dołączył: 11.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@nospor Jak pisałem w nim x lat temu to nie wspierał, teraz też widzę, że słabo ma z tymi widokami z docs. Możesz wczytać widok w widoku ale do tego nadrzędnego będzie trzeba przekazać wszystkie zmienne użyte w tym podrzędnym widoku.
Ja to rozwiązywałem własną metodą loadView w nadrzędnym kontrolerze która wczytyała nagłowek, stopkę itp. a w środku widok który chciałem. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 09:56 |