![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2016 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziwie się że coś takiego nie istnieje. Ludzie (i ja (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ) w tym kraju zarabiają (mediana) tyle, że zaoszczędzenie 80 zł na tygodniowych zakupach spożywczych to dla nich kosmos. Ludzie często mają pod nosem 3 markety (np lidl, biedra, polo)
Aplikacja: - wyklikuję koszyk produktów - aplikacja porównuje łączną kwotę koszyka i wskazuje lokalne markety (lidl, biedronka - raczej te mniejsze osiedlowe, niż większe). - może nawet rozdzielić koszyk na części i wskazać gdzie najkorzystniej je zrobić (2-3 sklepy w jednym sklepie część produktów) Problem pewnie ze zdobyciem danych, bo ceny różnią się w zależności od miasta i zmieniają się. No więc system pobiera dane od użytkowników aplikacji i aktualizuje je na ile może. Użytkownicy sami na bieżąco aktualizują ceny w systemie (np na podstawie paragonów). Pewnie byłby problem z wiarygodnością wprowadzanych cen, ale myślę że znalazłby się jakiś sposób na weryfikację. Za pomysł biorę 0,001% rocznych przychodów. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 12 Dołączył: 17.09.2014 Skąd: Krasnystaw Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro to miałaby być aplikacja dla "dziadów" to zastanawiam się tylko w jaki sposób niby miałaby zarabiać na siebie skoro chodzi o miliardy? Z reklam? Bo chyba nie z abonamentu, który ci ludzie mieliby płacić, chociaż kto to wie? Wprowadzanie danych? Można by zlecać ręczną aktualizację danych z paragonów, tak jak się zleca pisanie precli na strony za marną kasę, to by sobie niektórzy dorobili trochę grosza, co do skanowania ze zdjęć paragonów to nie wiem jak OCR dałoby sobie z tym radę, mając na uwadze chociażby błędy.
Tu jest jeden z takich genialnych pomysłów prezentowany kiedyś w Dragons' Den https://www.youtube.com/watch?v=uwMHySi72sw Żeby to było zautomatyzowane to i supermarkety musiałyby mieć swoje API do swoich stron i tam by były najświeższe dane ale słabo to widzę. Poza tym jest jeden zasadniczy problem. Rynek wyreguluje wszystko. Właściciele tychże supermarketów z całą pewnością zorientują się co będzie częściej kupowane i podniosą ceny. Kolejna sprawa to stanie w kolejkach i to że to co w jednym supermarkecie nie ma to np. jest w innym i na odwrót. Zauważyłem to w niejednym supermarkecie. Taka aplikacja to ma sens chyba tylko po to żeby się zorientować co gdzie jest i po jakich mniej więcej cenach. Ten post edytował daro0 17.02.2018, 12:18:59 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 17:25 |