![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
nie do końca wiem jak w PHP narazić się na wyciek pamięci, ale chyba właśnie padłem jego ofiarą. Mam skrypt konsolowy, który czyta po kolei strony z zewnętrznego serwera i zawsze po około 40-50-ciu tysiącach iteracji otrzymuję błąd w stylu: Cytat PHP Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 421888 bytes) in ... on line 36 A to mój kod (uprościłem dla przykładu):
Linia 36. to: Czy po kroku iteracji zawartość $html dalej jest trzymana w pamięci? Jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Ten post edytował SmokAnalog 4.02.2018, 13:09:52 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ciekawe jak przyśpieszysz w kodzie crawlera przysyłanie odpowiedzi ze źródła, na które nie masz wpływu. Coś tam Ci świta z zarządzaniem pamięci, ale sam się gubisz. Jeszcze przed chwilą mówiłeś, że PHP się nie nadaje do daemonów i crawlerów, co jest kompletną bzdurą.
Akurat unset w catch nie jest powszechnie znaną techniką, bo nie jest oczywistym faktem to co się dzieje z wyjątkami w pamięci. Lepiej być impertynenckim niż niekompetentnym i wypowiadać się w tematach, o których się nie ma pojęcia, zamiast grzecznie czekać na odpowiedź kogoś, kto się zna. A problem nie jest wyimaginowany. Bardzo często chce się zachować strukturę z wyjątkami i dobrze jest wiedzieć jak zaradzić zaśmiecaniu pamięci w pętli try..catch. Najpierw mówiłeś coś innego, teraz mówisz coś innego, więc grzecznie przyznaj się do błędu zamiast teraz udawać eksperta w tym temacie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 27.09.2025 - 21:20 |