![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
nie do końca wiem jak w PHP narazić się na wyciek pamięci, ale chyba właśnie padłem jego ofiarą. Mam skrypt konsolowy, który czyta po kolei strony z zewnętrznego serwera i zawsze po około 40-50-ciu tysiącach iteracji otrzymuję błąd w stylu: Cytat PHP Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 421888 bytes) in ... on line 36 A to mój kod (uprościłem dla przykładu):
Linia 36. to: Czy po kroku iteracji zawartość $html dalej jest trzymana w pamięci? Jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Ten post edytował SmokAnalog 4.02.2018, 13:09:52 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Darko, nie obraź się, ale wszystkie Twoje odpowiedzi w tym temacie (łącznie z powyższą) są idiotyczne. Sugerujesz teraz, żeby spowolnić cały crawler dwukrotnie tylko po to, żeby uniknąć wyjątku? Przecież wiadomo, że wąskim gardłem wszelkich webowych crawlerów jest czas odpowiedzi serwera zewnętrznego. Poczytaj ten temat i inne podobne tematy, żeby poznać konsolowe i crawlerowe zastosowanie PHP. Ubolewam nad tym, że przez całą noc crawluję zaledwie 20-30 tys. wyników, ale nieeee - spowolnię sobie to do 10-15 tys., żeby nie wyrzucać wyjątków. Yeah!
Jakbym już miał unikać wyjątków, to przecież mogę od razu użyć cURL-a, który wyjątków dla 404 nie wywala. Chciałem uprościć kod i nauczyć się czegoś więcej o zarządzaniu pamięcią w sytuacji wyrzucania wyjątków. Ten post edytował SmokAnalog 9.02.2018, 23:53:21 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 06:07 |