![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
nie do końca wiem jak w PHP narazić się na wyciek pamięci, ale chyba właśnie padłem jego ofiarą. Mam skrypt konsolowy, który czyta po kolei strony z zewnętrznego serwera i zawsze po około 40-50-ciu tysiącach iteracji otrzymuję błąd w stylu: Cytat PHP Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 421888 bytes) in ... on line 36 A to mój kod (uprościłem dla przykładu):
Linia 36. to: Czy po kroku iteracji zawartość $html dalej jest trzymana w pamięci? Jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Ten post edytował SmokAnalog 4.02.2018, 13:09:52 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy ja wiem czy takie dziwne?
Zrobiłem jeszcze jeden test:
Mam dane dla różnych liczb faili i w zależności czy unset był włączony czy nie:
Czyli przy stu failach, var_dump z usuniętym nadmiarem białych znaków ma 673 KB. Każdy fail dodaje do pamięci na przykład pełną informację o $_SERVER, a to swoje waży. Co więcej, w moich testach są tylko nieudane file_get_contents. Zauważyłem, że w pamięci nie ma wcale HTML-a z tych nieudanych, tylko właśnie z poprzedniej wartości - tej udanej. Czyli w moim teście HTML-a nie było wcale w pamięci. W kolejnym teście zrobiłem tak, że naprzemiennie występuje prawidłowy i nieprawidłowy URL. I tutaj uwaga! Przy braku unset i zaledwie 10-ciu failach, rozmiar pliku wzrósł z 72 KB do... 6 MB! Właśnie dlatego, że dla każdego wyjątku była doklejona poprzednia wartość $html. Wniosek: najlepszym rozwiązaniem wydaje się rzeczywiście unset($exception), ale unset($html) też w dużym stopniu pomaga. Ten pierwszy sprawia, że zużycie pamięci w ogóle nie rośnie z kolejnymi failami, a ten drugi sam z siebie zmniejsza znacznie pamięć zabieraną przez wyjątki, ale zużycie nadal rośnie i w końcu się przepełni. @darko jak widać ilość pamięci zabieranej przez wyjątki jest tu na tyle duża, że nie ma co wątpić. Przy setkach tysięcy iteracji to się niestety zsumuje do tych 500 MB, nawet z unset($html). Ten post edytował SmokAnalog 8.02.2018, 14:53:10 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 15:26 |