Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MySQL] UUID + AUTO_INCREMENT
SmokAnalog

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Panowie,

czy jest jakiś wbudowany sposób w MySQL, żeby używać UUID z AUTO_INCREMENT? Czasami przydałoby mi się coś takiego. Podam przykład.

Powiedzmy, że zapragnąłem zrobić własny system captcha. Większość podobnych rozwiązań ma taką wadę, że nie działa, gdy mamy otwartych kilka kart z formularzem captcha, bo na serwerze zapisywana jest w jednym czasie tylko jedna poprawna odpowiedź na użytkownika. Otwierając kolejną kartę z captcha, te otwarte wcześniej pokazują już nieaktualny obrazek. Dlatego ja chcę w formularzu captcha przekazywać specjalny kod, który jest tworzony w bazie danych w momencie wyświetlania zadania captcha jako para: kod i rozwiązanie, na przykład 8kjprmbjxmw9tq2k (kod przekazywany do input hidden) i rozwiązanie "hakuna matata".

To zmyślony przykład, ale dość regularnie napotykam na problem, że chcę generować w bazie UUID. Czasami nawet nie musi to zastępować normalnego klucza, bo służy mi jako "widoczny klucz". Nie chcę, żeby użytkownicy mogli po zwykłym kluczu odczytać który to rekord z kolei, a jakoś muszę zidentyfikować rekord na przykład w formularzu. Zazwyczaj robię to tak, że losuję string w PHP i robię to w pętli tak długo, jak dany string istnieje. Nie ukrywam jednak, że rozwiązanie bazodanowe ułatwiłoby mi życie.

Można też wygenerować miliony losowych stringów i dopasowywać po ID (lub po prostu brać losowe i oznaczać zużyte), jednak średnio mi się podoba ten pomysł, bo znowu jest to jakaś dodatkowa logika.

Co robicie w sytuacjach, gdy potrzebujecie każdy rekord określić losowym i unikalnym ciągiem znaków?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
SmokAnalog

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Znam funkcję UUID(), ale jej nie lubię. Ona nie zwraca prawdziwie losowo-wyglądających stringów, bo większa część stringa się powtarza. Mógłbym niby wyciąć tę część przed pierwszym myślnikiem, ale to głupie, bo jest duża szansa wylosowania kolejny raz takiej samej części.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 16.10.2025 - 17:41