Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [php] Stałe w programowaniu obiektowym
eerie

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Czy używanie stałych w programowaniu obiektowym pod php7 to dobra praktyka? Pytam, bo gdy programowaliśmy w języku Java na strudiach, to nie pamiętam, abyśmy używali stałych. Poniżej podaję kod przykładowej klasy konfiguracyjnej mojej aplikacji. Prosiłbym o sugestie, czy może mieć taki kształt? Czy zamiast zmiennych nie powinienem wprowadzić stałych? Dopiero uczę się php7 i nie mam pewności, czy stałe w klasie konfiguracyjnej to dobry pomysł...

https://github.com/eerie79/framework2_svn/b...Core/Config.php

Pozdrawiam
Robert
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
com

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

krzywy5830 odpowiedź dlaczego env masz w zasadzie w tej paczce co podlinkowałeś. Ale ja nie mówiłem o env. Odpowiadając na Twoje pytanie odnośnie tego co napisałem, to chodzi o to, że na sztywno wrzucasz zależności do pliku, który nigdy nie powinien się znaleźć w repo, a skoro tak to jak pobieram te paczkę to pierwsze co się stanie jak go nie utworze to rzuci mi błędem. Poza tym to niczym się nie różni jakbym wklepał na sztywno to w tej klasie. Jak już to powinieneś te database.php a w zasadzie jego zawartość do config wstrzyknąć po to mamy przecież DI.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 13.10.2025 - 21:02