![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 0 Dołączył: 3.08.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Czy używanie stałych w programowaniu obiektowym pod php7 to dobra praktyka? Pytam, bo gdy programowaliśmy w języku Java na strudiach, to nie pamiętam, abyśmy używali stałych. Poniżej podaję kod przykładowej klasy konfiguracyjnej mojej aplikacji. Prosiłbym o sugestie, czy może mieć taki kształt? Czy zamiast zmiennych nie powinienem wprowadzić stałych? Dopiero uczę się php7 i nie mam pewności, czy stałe w klasie konfiguracyjnej to dobry pomysł... https://github.com/eerie79/framework2_svn/b...Core/Config.php Pozdrawiam Robert |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Generalnie uzywa sie stalych w OOP jak najbardziej.
Nie zmienia to faktu, ze tak jak ty to zrobiles, to jest zrobione zle. Przeciez teraz udostepniasz nam swoja konfiguracje w repo. A co gdy ja bede chcial skorzystac z twojej klasy i zmienic konfiguracje na swoja? Przeciez nadpisze twoje dane. Konfiguracja powinna lezec w oddzielnym pliku. W symfony jest to np. plik .yml. Ale rownei dobrze moze to byc .ini, czy nawet plik php, ktory zwroci dane. Wazne jednak jest, by ten plik nie byl w repozytorium. Z reguly to sie robi tak, ze tworzysz plik .dist, ktory sluzy jako przyklad konfiguracji, a kazdy lokalnie robi swoja kopie tego pliku i tam ustawia swoj config. Rzecz jasna ten lokalny plik jest w .gitignore i pozamiatane. Klasa config moze sobie istniec jak najbardziej. Klasa ta bedzie zczytywac dane z tego pliku z konfiguracja |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 22:59 |