![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, dziękuje za zainteresowaniem tematem.
próbuje znaleść odpowiedźm, jak powinno wyglądać wyrażenie regularne do walidacji cyfry dziesiętnej, uwzględniające: - tylko cyfry; - przecinek, kropkę; - nie mogące zarazem 0.00 lub 0,00 Bardzo będę wdzięczny za pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Panowie,
dziękuje za tak liczne odpowiedzi: @SmokAnalog, @trueblue, @viking co do tematu, walidacja odbywałaby się na poziomie HTML5, dlatego rozwiązania po stronie serwera (PHP), poprostu nieuwzględniałem, bo już są. co do użycia <input type="number" step="0.01" min="0.01"> - to type="number", w HTML5 narzuca wygląd tego inputu na stronie który, nie pasuje do wyglądu mojej strony. użyłem rozwiązania: (?!0+.0+$)\d+[\.|,]\d+ rozwiązanie: (?<![,\.\w\d])(?!0[,\.]0)\d+[,\.]\d+(?![,\.\w\d])|(?<![,\.\w\d])0[,\.]0(?=\d*[1-9])\d+(?![,\.\w\d])|(?<![,\.\w\d])(?![0]+)\d+(?![,\.\w\d]) wygląda na bardzo detaliczne i szczegółowe, ale niestety po wklejeniu tego w pattern w HTML5, poprostu nie działało. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 10:58 |