Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Zlecenie na strone booking-ową, Jak zrobić to dobrze?
phpkoder

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Dostałem zlecenie na stworzenie strony bookingowej, jednak nigdy nie tworzyłem stron w profesjonalny sposób robiłem to tylko dla siebie dla własnych potrzeb.

1. Znacie jakieś książki na temat profesjonalnego podejścia do tworzenia stron ?
2. Czy 1400 PLN za taką strone to dużo ?
3. Czy da radę wykonać to solo w 2 tygodnie ?
4. Czego najlepiej użyć PHP + SQL, czy może jakiś FRAMEWORK do tego dodać?

Funkcjonalności to:
- system kont
- rezerwacja pokoju

Będe musiał ją wypozycjonować i dostosować do SEO.

Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
daro0

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Klient się często na tym nie zna, więc go nawet nie interesuje jaka jest jakość Twojego kodu. Dla niego ma działać a Ty masz wykonać to zlecenie w określonym w umowie czasie. A potem np. rozbudowywać albo dalej to utrzymywać itd. A skoro mowa o dobrej jakości kodu. O ile to nie jest przerost formy nad treścią, bierzesz takiego Symfony i opierasz na tym frameworku cały swój projekt, co do funkcjonalności po stronie przeglądarki i JavaScript, zależy od tego co ma być zrobione bo dużo może się dziać właśnie po stronie przeglądarki, bierzesz poza jQuery np. takiego Angulara albo VUE czy tam inne tego typu rzeczy i jedziesz. To żeby było wiele rzeczy wykonać łatwiej i szybciej. W dokumentacji Angulara albo VUE masz tam wypisane jakie przeglądarki są obsługiwane.

Co do płatności, często jak się robi takie zlecenia to może być opcja integracji z takim Przelewy24, PayU, Paypal czy innymi takimi serwisami. Można i bez tego to obawiam się że po każdej zaksięgowanej operacji w banku to żeby ustawić status opłacone to administrator serwisu albo inny pracownik musiałby wszystko kontrolować ręcznie w adminie, no bo jak niby masz zamiar to sprawdzać. Takie serwisy jak P24 to wysyłają POST-em twój serwis informacje o statusie, wszystko masz w dokumentacji i na tym bazujesz.

Wiedzę masz bardzo mocno rozproszoną po sieci, wiele rzeczy znajdziesz, w przypadku Symfony, Angulara czy innych tego typu rzeczy masz dokumentację, czasami coś tam da się znaleźć w jakichś przykładowych realizacjach, coś tam można popytać na forach. Książki mogą być przestarzałe. Określ dobrze co ma być zrobione z klientem i warunki w umowie, w tym w przypadku niepowodzenia projektu (jeśli początkujesz jest spore ryzyko, zależy jeszcze od złożoności projektu) i nie odbieraj tego co napisałem wcześniej jak jakiś atak, to było raczej ostrzeżenie.

Sam realizuję tego typu rzeczy samodzielnie, pracowałem już z P24, Facebookiem, Google i z ich API choć w Symfony czy tam Angularze to akurat nie działam.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 31.12.2025 - 21:41