![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, dziękuje za zainteresowaniem tematem.
próbuje znaleść odpowiedźm, jak powinno wyglądać wyrażenie regularne do walidacji cyfry dziesiętnej, uwzględniające: - tylko cyfry; - przecinek, kropkę; - nie mogące zarazem 0.00 lub 0,00 Bardzo będę wdzięczny za pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 807 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, tak, zrozumiałem, też mnie to rozbawiło.
Kod (?!0+.0+$)\d+[\.|,]\d+ Wydaje mi się, że jest to dobre rozwiązanie (używanie regex) przy sprawdzaniu walidacji inline, np. dla patternów walidacji formularzy w HTML5. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się, że jest to dobre rozwiązanie (używanie regex) przy sprawdzaniu walidacji inline, np. dla patternów walidacji formularzy w HTML5. Do tego jest input typu number ze zmiennoprzecinkowym atrybutem step i odpowiednim min:
masakra.... po co tak kombinować? zamieniasz `,` na `.` a potem `(float)$liczba > 0` i koniec. Chyba nie do końca:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 807 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do tego jest input typu number ze zmiennoprzecinkowym atrybutem step i odpowiednim min:
Pierwsze słyszę żeby input tego typu służył do walidacji i informował Cię, że wprowadzona wartość 0.00 lub 0,00 jest niepoprawna. Jeśli będziesz chciał wprowadzać wartości ujemne, to zauważysz zapewne, że atrybut min na nic się tu nie zda. Wciąż mam na myśli wykorzystanie patternu do walidacji na bieżąco i np. informowanie użytkownika, że wprowadził wartość nieprawidłową (czerwona ramka w polu ceny, itp.). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 06:34 |