![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 25.08.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, czy mógłby mi ktoś wyjaśnić dlaczego moja funkcja use_monster zwraca tylko pierwszą zmienną? Domyślam się, że błąd jest banalny, ale nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania a błędu nie wyrzuca mi żadnego.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 15 Dołączył: 30.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"Troche.." on zatonął.
prefixów w postaci kresek się nie używa, akcesory nie są potrzebne zawsze, przykład Value obiect.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 19 Dołączył: 1.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak trochę to nie ja "popłynąłem" co WY mnie nie zrozumieliście.
Po pierwsze: Nic nie pisałem o GETTERACH i SETTERACH. To, że użyłem nazwy GET i SET wynika tylko właśnie z tego, że w jakiś sposób trzeba zmienną w pewien sposób "zmodyfikować" i do tego służy metoda, którą nazwałem sobie SET (popatrzcie na przykład jaki podałem w nazewnictwie). Mój błąd, że nie napisałem poprawnie. Po drugie: Prefiks w postaci _ przed zmienną ma określać WIDOCZNOŚĆ(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Gdzie ja tak napisałem? Napisałem tylko, że pola powinny być prywatne a metody publiczne. Oczywiście taki znak przed zmienną pomaga w późniejszej identyfikacji zmiennej ale nigdzie nie napisałem, że _ zmienia widoczność. Ten post edytował leonpro778 10.12.2017, 09:18:37 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak trochę to nie ja "popłynąłem" co WY mnie nie zrozumieliście. Poczytałeś o dobrych nawykach, ale nie doczytałeś, że trzeba je stosować z głową. Getterów i setterów się używa tylko tam, gdzie są potrzebne. A z tym dolnym podkreśleniem to niektórzy mają taką zasadę, ale moim zdaniem jest idiotyczna. A już mówić o niej jak o jakiejś prawdzie objawionej to jakiś kosmos. Ten post edytował SmokAnalog 10.12.2017, 13:15:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 19 Dołączył: 1.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytałeś o dobrych nawykach, ale nie doczytałeś, że trzeba je stosować z głową. Co jest błędnego w moim rozumowaniu? Getterów i setterów się używa tylko tam, gdzie są potrzebne. Wyjaśnijmy jedno, czym dla Ciebie jest: getAttack() { return $this->_att; } A z tym dolnym podkreśleniem to niektórzy mają taką zasadę, ale moim zdaniem jest idiotyczna. Framework Zend - tam długo stosowali taką zasadę. Czy ja wiem czy jest to taka idiotyczna zasada?(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) A już mówić o niej jak o jakiejś prawdzie objawionej to jakiś kosmos. Heh, czy ja pisałem o jakiejś prawdzie objawionej? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 17:01 |