Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [xml] Vs [sql] - Xml A Baza Danych, Co będzie szybsze?
Zodiac
post 17.08.2004, 02:10:09
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam stworzyć system obsługujący bardzo duże ilości użytkowników. Zbudowany w pełni na PHP5 i głównie wykorzystujący MySQL(i), jednak z możliwością podpięcia dowolnej bazy (własny driver, nie chce się bawic w ADODB).

Zastanawia mnie, czy przy paru tysiącach rekordów warto wrzucać takie rzeczy, jak opisy tekstowe do bazy danych. Teoretycznie wydaje się, że najlepszą opcją było by przechowywanie elementów tekstowych oraz innych im towarzyszących (np. jakieś atrybuty) w pliku XML (jeden plik to jeden zestaw: opis + atrybuty). Czy parsując go SimpleXML, można by zyskać dużo lepszą prędkość działania, niż korzystając z bazy i pól typu TEXT?

Oczywiscie mankamentem tego pomysłu jest brak możliwosci (z powodów oczywistych) przeszukiwania po opisach i innych elementach znajdujących się wewnątrz plików XML.

Nie chce zaśmiecać bazy niepotrzebnymi dziesiątkami megabajtów opisów. Nie wiem tylko, jak to ma sie do wydajności parsera. Jeśli ktoś ma doświadczenie w temacie, proszę o jakieś rady i przydatne informacje.

Ten post edytował Zodiac 17.08.2004, 02:17:54

--------------------
PHP5 w/MySQL, JavaScript, SOAP, AJAX, RSS and much more ;)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Zodiac
post 19.08.2004, 22:56:09
Post #2

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Dzięki za odpowiedzi smile.gif

Do rzeczy - XML byłby dla mnie idealną sprawą do przechowywania własnie niektórych informacji. Te właśnie informacje nie muszą iść do bazy, nie będą przeszukiwane, używane są tylko raz - do wyświetlenia konkretnej podstrony. Ale ich poziomy zagłębienia mogą się bardzo zmieniać i tutaj idealne zastosowanie ma XML. (Chce do tego dodać właśnie jeszcze opisy tekstowe)

Oczywiście można to napisać nawet i w bazie, będzie to działało na pewno, ale dlaczego nie użyć XML? Dla mnie jest to latwe, może dlatego, że znam dość dobrze sam XML i jego możliwości. Obsługa DOM (zapis) w PHP5 natomiast jest troszkę kłopotliwa, ale już SimpleXML (dla odczytu) to sprawa banalna.

W ogóle świetną sprawą dla mnie było by przygotowywanie wyniku strony w XML, cache tego gdzieś na dysku (czy w bazie, whatever), po czym przeróbka w XSL na odpowiedni design (zależnie od tego, czy strone ogladamy na komputerze, czy może na komórce). Ale niestety z tą opcja musze poczekać jeszcze z rok, póki obsługa obu tych standardów w php nie zostanie do końca zaimplementowana.

Sh4dow --> XML ma mase zastosowań, część wymieniłem powyżej, a ich ilośc jest nieograniczona. Zasadniczo sam decydujesz, do czego użyć XML. Sławny XHTML, w jakim teraz pisze się poważne strony, jest wersją XTML zgodną ze standatdem XML. XML jest łatwy w użyciu, czytelny i ma na prawdę poważne mozliwości.

Parti --> ja nie chce wiedzieć jaką prędkośc ma przeszukiwanie dla człowieka, ja chce by po postawieniu 10... powiedzmy 30 kopii serwisu na jednym serwerze i obiciązeniu tego setkami userów, baza nie padła. Integralność danych jest ważna, dlatego kluczowe sprawy będą w bazie. Natomiast elementy dodatkowe mogą z powodzeniem zostać wrzucane do XML. Tylko co jest szybsze?? biggrin.gif

Ten post edytował Zodiac 19.08.2004, 23:03:03

--------------------
PHP5 w/MySQL, JavaScript, SOAP, AJAX, RSS and much more ;)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 27.06.2025 - 11:07