![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W aplikacji oprócz standardowej sesji użytkownika jest tez wybór odpowiedniego zasobu (coś jak w gmail można się przełączać między subkontami).
Zmienna $activeAccess jest mi potrzebna w wielu miejscach, jest to obiekt zawierający istotne szczegóły. Generalnie to działa, korzystam ze sposobu znanego mi z CI - korzystam z BaseControllera po którym dziedziczą kontrolery. I to fajnie działa, w tym kontrolerze mogę też zmienną udostępnić do widoków za pomocą share(). Jest tylko z tym podejściem jeden problem - widoczność zaczyna się i kończy na kontrolerach. Ta zmienna przydałaby się mi się w innych np. w Requests, Middleware'ach, a także w Policies (choć tu ją mogę przekazywać w metodzie za pomocą helpera przykładowo $this->authorize('view', [$resource, $this->activeAccess]);. Teraz np. przy walidacji muszę kombinować i przekazywać to za pomocą ukrytych pól. Wydawało by się, że sesja była dobrym rozwiązaniem ale nie widzę tego, nie lubię takich rzeczy tam pchać, zwłaszcza całych obiektów. Jakieś sugestie na lepsze umiejscowienie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cóż, nie myślałem o tym zupełnie, DI raczej mi się kojarzy z wstrzykiwaniem potrzebnych klas do działania konkretnego fragmentu kodu np. w kontrolerze ładujemy repozytorium.
Nie myślałem o tym activeAccess jako o takie klasie, która jest jakim takim "state" aplikacji (czyli inaczej zmienną sesyjną). Ale z ciekawości spróbuje. No nie powiem, chyba to działa. Bałem się, że w takiej wstrzykniętej klasie nie będę miał dostępu do tego czego potrzebuje (sesji, zalogowanego użytkownika itp.) ale nie ma z tym problemu. Plusem jest, że rozdzieliłem troszkę logikę ustalania tego aktywnego dostępu (bo to się opiera o kilka rzeczy - sesje, ciacho, db + jakaś wstępna autoryzacja) do tej osobnej klasy. Ostatecznie to wygląda tak: To sobie zostawiłem w moim bazowym kontrolerze aby zachować kompatybilność z obecnym kodem: <!--Geshi:480696:php--><pre class="php-brief" style="font-family:monospace;"><div class="head">
Minus jak widzę to póki co podwójny narzut na to samo - tzn. wykonanie zapytań które są w ActiveAccess. Nie wiem czy Singleton by mógł tu pomóc (IMG:style_emoticons/default/worriedsmiley.gif) Z Singletonem w LR jakoś nie idzie:
Kod się generalnie nie wykonuje gdy wstrzykuję klasę ActiveAccess :/ edit: Masakra z tym forum, rozpierdzieliło cały kod... Nie mam ochoty tego 3 raz już poprawiać.. Ten post edytował markonix 28.11.2017, 17:47:03 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 15:14 |