Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> PHP + ANDROID
Krystian950414

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam. Nie wiem czy piszę w dobrym dziale ale chciałbym prosić was o pomoc.
Tworzę aplikację która wykorzystuje PHP oraz system Android. Aktualnie aplikacja na telefonie łączy się z serwerem i wykonuje skrypt PHP. Do aplikacji można się zalogować jako administrator lub użytkownik. Administrator ustawia aktywność alarmu i zapisuje w bazie danych(MySQL). Gdy na innym urządzeniu zaloguje się użytkownik jego aplikacja sprawdza w bazie czy alarm jest aktywny. Zrobiłem to na takiej zasadzie, że co sekundę aplikacja użytkownika wykonuje zapytanie do bazy sprawdzające aktywność alarmu. Działa to tak jakby w pętli bo cały czas musi nasłuchiwać bazy.
Problem polega na tym, że nie wiem czy takie rozwiązanie jest dobre. Co byłoby w sytuacji gdyby co sekundę zapytanie do bazy robiło 1000 osób? Czy serwer nie byłby za bardzo obciążony? Istnieją metody które wysyłają informacje do aplikacji android o zmianie w bazie danych? Aby działało to automatycznie, żeby urządzenia nie musiały co sekundę tworzyć zapytań. Z góry dziękuję za pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Krystian950414

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Tworzyłem już Firebase jednak okazało się, że liczba podłączonych jednocześnie użytkowników wynosi 100. Na tą chwilę staram się zrobić serwer node. Pytanie moje brzmi czy jeżeli zrobię serwer node na dysku komputera to nie będzie problemu dołączaniem użytkowników z systemu android? Zazwyczaj tutoriale pokazują jak zrobić połączenie między użytkownikami android jednak serwer znajduje się również na telefonie, no chyba że się mylę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Wydaje mi się, że problem rozwiązany. Tutoriali w internecie jest mnogo więc stworzyłem prosty serwer Node. Z tym nie było problemu gorzej z połączeniem pomiędzy serwerem i androidem. Jednak i to udało się zrobić, dzięki temu mogę przesyłać dane w czasie rzeczywistym. Działa to bez zarzutu, chociaż jestem ciekawy jak to wszystko będzie się sprawować gdy do serwera podłączy się kilkadziesiąt użytkowników (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Tak więc dzięki za pomoc, a w szczególności dziękuję użytkownikowi batman (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 13.10.2025 - 17:23