Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> PHP + ANDROID
Krystian950414

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam. Nie wiem czy piszę w dobrym dziale ale chciałbym prosić was o pomoc.
Tworzę aplikację która wykorzystuje PHP oraz system Android. Aktualnie aplikacja na telefonie łączy się z serwerem i wykonuje skrypt PHP. Do aplikacji można się zalogować jako administrator lub użytkownik. Administrator ustawia aktywność alarmu i zapisuje w bazie danych(MySQL). Gdy na innym urządzeniu zaloguje się użytkownik jego aplikacja sprawdza w bazie czy alarm jest aktywny. Zrobiłem to na takiej zasadzie, że co sekundę aplikacja użytkownika wykonuje zapytanie do bazy sprawdzające aktywność alarmu. Działa to tak jakby w pętli bo cały czas musi nasłuchiwać bazy.
Problem polega na tym, że nie wiem czy takie rozwiązanie jest dobre. Co byłoby w sytuacji gdyby co sekundę zapytanie do bazy robiło 1000 osób? Czy serwer nie byłby za bardzo obciążony? Istnieją metody które wysyłają informacje do aplikacji android o zmianie w bazie danych? Aby działało to automatycznie, żeby urządzenia nie musiały co sekundę tworzyć zapytań. Z góry dziękuję za pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Krystian950414

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Dziękuję wam wszystkim za zainteresowanie tematem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Klasa łącząca z serwerem w kodzie aplikacji działa na zasadzie otwierania stron internetowych. Czyli jest to obojętne czy otworzę plik PHP czy plik tekstowy. Dlatego tak jak pisze freemp3 właśnie w taki sposób zrobiłem tą drugą wersję. Co sekundę aplikacja otwiera bezpośrednio plik tekstowy i sprawdza co tam jest za wpis o alarmie. Praktycznie można powiedzieć, że informacje o alarmie odbywają się bez użycia bazy danych ponieważ administrator bezpośrednio modyfikuje plik tekstowy. Jednak dalej jest to łączenie z serwerem co sekundę i boję się, że większa ilość użytkowników przeciąży serwer. Mam nadzieję, że się mylę i jest to dobre rozwiązanie bo przecież proste jest sprawdzanie wpisu w pliku tekstowym (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Serwer będzie firmowy więc pewnie będzie on działał sprawniej (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Kolego batman czytałem już coś o Firebase i GCM, jednak opiera się ona bardziej na serwerach google i czy korzystanie z takich rozwiązań jest najlepszym wyjściem z tej stytuacji? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Nie jestem zaawansowanym programistą, szukałem różnych informacji ale bezskutecznie. Może istnieje coś takiego jak notyfikacje przesyłane z serwera do aplikacji? Czy to wszystko odbywa się za pomocą serwerów google? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Ten post edytował Krystian950414 25.10.2017, 14:26:55
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 14.10.2025 - 00:33