![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam serwis na standarowym vhoscie, który ma standardową autoryzację na zwykłych sesjach php - każdy użytkownik ma swoje dane login, email, hasło, imię itd. Pojawiła się kwestia zupełnie dla mnie obca - Single Sign On. Firma chce automatycznie logować na stronę użytkowników ze swojej sieci firmowej - używając do tego SAML/Octa. Czy ktoś się z tym spotkał i wie jak to wygląda? 1. Jak to jest tworzone od strony Octa? Ktoś dodaje moją stronę jako aplikacje, a następnie dodaje użytkowników z loginem/hasłem z mojego serwisu? 2. Jak i kiedy następuje logowanie. a) Wchodzi na moją stronę i jest automatycznie zalogowany czy może widzi formularz logowania OCTA? (IMG:style_emoticons/default/cool.gif) W jaki sposób ja mam rozpoznawać użytkownika i utrzymywać sesję logowania? Byłem na stronie https://developer.okta.com/use_cases/authentication/ ale totalnie nic z tego nie rozumiem Proszę jak ktoś zna temat to nich mi pomoże to zrozumieć. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zazwyczaj tego typu konglomeraty dają jakieś klasy PHP (a nawet bundle do Symfony), gotowe widoki, szablony, skrypty JS etc. Nie ma obowiązku używania tego, ale jest to wygodne. A jakie tego przyczyny? Teraz zamiast np. dociągnąć bundla do Symfony z obsługą OAUTH2 musisz rozkminić dokumentację protokołu oraz samemu wszystko zaimplementować. Nie używam bo nie znam frameworka. Gdyby ich gotowe paczki mogły by być przeze mnie użyte to bym nie pisał na forum... Opis API jest właśnie dla mnie nie zbyt jasny - strasznie rozproszona ta dokumentacja. A ja nie chcę nic zaawansowanego - tylko zalogować użytkownika i pobrać jego dane. Zwykle z API wysyła się coś CURLem i dostaje się odpowiedź. Tutaj nic mi nie chce działać - żaden przykład z dokumentacji ani nawet też ten ich widget. Działam strasznie po omacku w tym temacie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 02:39 |