Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [php] saml + octa
jol.us_

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Mam serwis na standarowym vhoscie, który ma standardową autoryzację na zwykłych sesjach php - każdy użytkownik ma swoje dane login, email, hasło, imię itd.

Pojawiła się kwestia zupełnie dla mnie obca - Single Sign On.
Firma chce automatycznie logować na stronę użytkowników ze swojej sieci firmowej - używając do tego SAML/Octa.

Czy ktoś się z tym spotkał i wie jak to wygląda?

1. Jak to jest tworzone od strony Octa?
Ktoś dodaje moją stronę jako aplikacje, a następnie dodaje użytkowników z loginem/hasłem z mojego serwisu?

2. Jak i kiedy następuje logowanie.
a) Wchodzi na moją stronę i jest automatycznie zalogowany czy może widzi formularz logowania OCTA?
(IMG:style_emoticons/default/cool.gif) W jaki sposób ja mam rozpoznawać użytkownika i utrzymywać sesję logowania?

Byłem na stronie https://developer.okta.com/use_cases/authentication/ ale totalnie nic z tego nie rozumiem

Proszę jak ktoś zna temat to nich mi pomoże to zrozumieć.

Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Pilsener

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

A co oni rozumieją poprzez "automatyczne logowanie ze swojej sieci firmowej"?
Logowanie przez różne OKTA nie różni się praktycznie niczym od logowania np. przez fb poza tym, że jest to narzędzie w tym wyspecjalizowane i nie zajmuje się niczym innym. Standard OAUTH2 pozostaje niezmienny.
Sugeruję najpierw zapoznać się z opisem standardu OAUTH2 a potem poczytać na stronie OKTA.

Natomiast jeśli chodzi im o takie logowanie, że ktoś loguje się do intranetu (np. poprzez LDAP) a potem wchodzi na stronę firmową i jest już zalogowany, to wymaga to pewnego zachodu - trzeba udostępnić dla aplikacji webowej numery IP osób, które aktualnie są zalogowane do intranetu (poprzez jakieś IP), działa to mniej więcej tak:
1. Na stronę wbija gość, którego IP = 1.2.3.4
2. Strona odpytuje API i dowiaduje się, że pod tym IP jest właśnie zalogowany Jan Nowak
3. Synchronizujesz dane Nowaka i możesz np. ustawić mu sesję
4. W razie konieczności odpytujesz (np. LDAP) o dodatkowe dane

Oczywiście trzeba rozwiązać problemy typu: człowiek wylogowuje się z sieci firmowej, czy wylogowanie z aplikacji ma wylogować z intranetu i tak dalej.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 7.10.2025 - 17:55