Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [SQL] Sumowanie wyniku kilku zapytań, użycie UNION
rufuspl

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cześć.
Mam taki problem, że łącząc/sumując trzy zapytania używając UNION w wyniku otrzymuję wynik niepołączony - powtarzają się kody procedur.

Oto moje zapytanie:
  1. $zapytanie_icd9="SELECT `procedura1`, count(`procedura1`) as liczba FROM `opis`
  2. left join `pacjent` using (id_pac)
  3. where `opis`.`procedura1`!='' AND `pacjent`.`id_ksiegi`=3 AND `pacjent`.`w_status`=1 AND `pacjent`.`czy_usuniety`=0
  4. AND `pacjent`.`data_zab`>='$stat1_data_od' AND `pacjent`.`data_zab`<='$stat1_data_do'
  5. GROUP BY `procedura1`
  6. UNION
  7. SELECT `procedura2`, count(`procedura2`) as liczba FROM `opis`
  8. left join `pacjent` using (id_pac)
  9. where `opis`.`procedura2`!='' AND `pacjent`.`id_ksiegi`=3 AND `pacjent`.`w_status`=1 AND `pacjent`.`czy_usuniety`=0
  10. AND `pacjent`.`data_zab`>='$stat1_data_od' AND `pacjent`.`data_zab`<='$stat1_data_do'
  11. GROUP BY `procedura2`
  12. UNION
  13. SELECT `procedura3`, count(`procedura3`) as liczba FROM `opis`
  14. left join `pacjent` using (id_pac)
  15. where `opis`.`procedura3`!='' AND `pacjent`.`id_ksiegi`=3 AND `pacjent`.`w_status`=1 AND `pacjent`.`czy_usuniety`=0
  16. AND `pacjent`.`data_zab`>='$stat1_data_od' AND `pacjent`.`data_zab`<='$stat1_data_do'
  17. GROUP BY `procedura3`
  18. ";

Jak połączyć wyniki tych zapytań tak, aby wyświetlały się unikatowe kody procedur?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
rufuspl

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Chyba już tak próbowałem i nie zadziałało. Próbowałem też nadać etykietę `procedura` polu `procedura1` 2 i 3 i też dziwnie się to zachowało.
Spróbuję jeszcze raz i wkleję efekty.
Jeśli chodzi o strukturę bazy, to masz na myśli to, że każda procedura powinna być osobnym rekordem?
Jeśli tak, to właśnie tak chcę teraz przerobić bazę, bo oczywiście założenia tworzonej aplikacji były zgoła inne od obecnych oczekiwań, gdy aplikacja zaczęła już chodzić (IMG:style_emoticons/default/facepalmxd.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 9.10.2025 - 06:58