![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 13 Dołączył: 29.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Chcę się zapytać jak mogę rozwiązać problem zapisu id uczniów nieobecnych na zajęciach, do tabeli MySQL. Zarys tabeli przedstawia się tak:
CODE id_listy | id_przedmiot | id_nieobecne | id_klasa | id_szkola | data_listy Przedstawiona tabela jest tabelą dzienniczka elektronicznego. Mój problem polega na tym że nie wiem czy powinienem zapisywać wszystkie id nieobecnych uczniów do pola o nazwie "id_nieobecne" a następnie rozdzielać to w PHP pętlą. Chodzi mi o coś takiego: CODE id_listy | id_przedmiot | id_nieobecne | id_klasa | id_szkola | data_listy 1 | 3 | 1426 | 6 | 8 | 2017-22-03 gdzie 1426 to osobne id uczniów Baza dzienniczka elektronicznego będzie bazą dla wielu szkół dlatego chcę tworzyć listy obecności w jednej tabeli i później wybierać obecności po id przedmiotu, id klasy oraz id szkoły. Moim zdaniem takie rozwiązanie jest dobre do momentu aż przyjdzie mi rozdzielać te obecności na każdego z uczniów w danej szkole. Będę wdzięczny za każdą pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 13 Dołączył: 29.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już rozumiem. Chodzi o to żeby pobierać dane o klasie z rekordu zarejestrowanego ucznia. Ja miałem inny zamysł. Chciałem przypisywać ucznia do klasy a nie klasę do ucznia ale nie wiem czy może być jakaś różnica(w sensie działania) między tymi rozwiązaniami(czy będzie więcej joinów dla mojego rozwiązania). Pyton_000 na podstawie Twojego zapytania zrobiłem takie tabele:
link I teraz mogę sprawdzać warunkiem czy id wybranego ucznia znajduje się w nieobecnościach. Tylko będę miał jeszcze jeden problem który po tym nastąpi. Jak zliczyć ilość lekcji które się odbyły żeby dla każdej lekcji skrypt sprawdzał czy uczeń był na zajęciach czy nie(np. 7 lekcji to 7 iteracji dla jednego ucznia)? Chciałem to rozwiązać pobierając wszystkie zapisane listy obecności z tabeli "ListyObecnosci" i wtedy wiedziałbym ile lekcji(na podstawie list obecności) się już odbyło. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 22:52 |