Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Lista obecności uczniów na przedmiocie w danej szkole
emillo91

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam. Chcę się zapytać jak mogę rozwiązać problem zapisu id uczniów nieobecnych na zajęciach, do tabeli MySQL. Zarys tabeli przedstawia się tak:
CODE
id_listy | id_przedmiot | id_nieobecne | id_klasa | id_szkola | data_listy

Przedstawiona tabela jest tabelą dzienniczka elektronicznego. Mój problem polega na tym że nie wiem czy powinienem zapisywać wszystkie id nieobecnych uczniów do pola o nazwie "id_nieobecne" a następnie rozdzielać to w PHP pętlą. Chodzi mi o coś takiego:
CODE
id_listy | id_przedmiot | id_nieobecne | id_klasa | id_szkola | data_listy
1 | 3 | 1426 | 6 | 8 | 2017-22-03

gdzie 1426 to osobne id uczniów
Baza dzienniczka elektronicznego będzie bazą dla wielu szkół dlatego chcę tworzyć listy obecności w jednej tabeli i później wybierać obecności po id przedmiotu, id klasy oraz id szkoły. Moim zdaniem takie rozwiązanie jest dobre do momentu aż przyjdzie mi rozdzielać te obecności na każdego z uczniów w danej szkole. Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
emillo91

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Rozumiem o co Tobie chodzi. Masz rację że później będzie problem z odróżnieniem czy id nieobecności składa się z jednej czy dwóch cyfr. Zastanawiałem się też żeby rozdzielić te id jakimś separatorem ale skoro ma przechowywać id to pole powinno przechwywać wartości int a nie varchar. Chyba pozostanie mi tylko stworzyć tabelę łącznikową tylko nie wiem jak mogłaby wyglądać. Odnośnie pola id szkola to faktycznie jest zbędne. Jutro będę nad tym myślał
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 12.10.2025 - 15:18