![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, robię stronę i mam problem. Męczę już się nad tym z ponad godzinę. Jeśli ktoś ma chwilkę to z góry dziękuję. Popatrzcie na kod:
Chcę pobrać największą wartość id, żeby wiedzieć jakie ID ma być mojego zwierzaka którego chce wrzucic do baz danych. Lecz mój wynik to ciągle 1 albo 0. A kiedy w bazach danych normalnie w wierszu poleceń wpiszę to normalnie zwraca mi "6". Co zrobić, żeby moja zmienna val również przyjmowała prawidłową wartość? Co robię źlę? Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Taka mała uwaga - unikaj tworzenia kolumn "id". Lepiej zrobić np. "zwierzeta_id". Przy bardziej rozbudowanych bazach odczujesz zalety takiego podejścia jeśli przyjdzie Ci robić kilka złączeń (inner, left, right join). Wlasnie nie. Tworzenie sztucznej nazwy dla id jest bez sensu. Skoro wie, ze jest w tabeli zwierzeta to id dotyczy zwierzeta. Tylko zbedne wydluzanie nazwy. Nie wiem jaka zalete widzisz w swoim rozwiazaniu przy zlaczeniach
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 15:36 |