![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 252 Pomógł: 0 Dołączył: 14.08.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chciałbym zapisywać ajaxem bardzo prosty formularz:
klient|dataspotkania np: Adam|2017-05-14 Karol|2017-06-02 ze stackoverflow mam działający kod tzn pojawia się zielony komunikat że dane zostały przesłane...ale ten drugi plik nie zapisuje i nie odczytuje mysql. jak w tym drugim pliku zapisującym, pobrać dane (GET? POST?) i utworzyć zapytanie do bazy? mam ten kod:stackoverflow |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 79 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sorry viking ale Twoje odpowiedzi są tak enigmatyczne że prowadziłyby mnie do czegokolwiek gdybym był informatykiem, a wtedy nie potrzebowałbym pomocy w dziale przedszkole. nie oczekuję że ktoś mi poprawi cały kod ale powie: 1)co mam ustawić w dataType 2)jak pobrać przesłane zmienne w drugim pliku (technikajax.php) bo obecnie podobno robię to źle: $pacjent1=$_GET['pacjent1']; No racja, to w końcu przedszkole. 1. dataType nie zmieniaj. Zostaw tak jak w oryginalnym kodzie 'json' 2. Zmień $_GET na $_POST - dla wyjaśnienia, tam w parametrach $.ajax masz i to właśnie określa metodę, którą ajax będzie przesłany. Napisane jes "POST" czyli dane trzeba pobierać z tablicy $_POST a nie $_GET. Zrób to co kayman napisał - F12 w przeglądarce otwiera okno "developer tools". Wybierz zakładkę "network" albo "sieć" i odśwież swoją stronę. Tam w zakładce "network" pokazują się wszystkie zasoby (pliki) z mnóstwem dodatkowych informacji ładowane z danego adresu. Za każdym razem jak wywołasz swojego ajaxa, na dole tamtej listy powinien pokazać się dodatkowy wiersz z nazwą pliku wołanego ajaxem - "technikajax.php". Jak go klikniesz, to po prawej stronie pojawi się okienko z dodatkowymi informacjami - nagłówkami, treścią itd. Wykorzystaj to, żeby sprawdzić co się dzieje. Na preview będziesz mógł zobaczyć błędy jakie wyskakują w "technikajax.php". Przeanalizuj i jak coś jest jeszcze nie jasne to pisz. Ale pamiętaj, że mimo że to przedszkole, to my z fusów i zdawkowych "nie działa" też nie wywróżymy. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 17:20 |