![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Hejka,
bawie sie teraz z Behat. Do tego podpinam jeszcze mink oraz selenium by testowac stronke normalnie w przegladarce. w pliku .feature mam nastepujacy scenariusz Kod Scenario: Blabla Given I am on "/login" When I fill in "form_email" with "moj.email@costam.com" When I fill in "form_password" with "moje.haslo" When I press "form_submit" Then I should be on "/" Then I should see "Cos" To pieknie dziala. Loguje sie jako ja i widzi na stronie to co powinno wiedziec. Bajka. No ale teraz chcialbym by to testowali tez moi koledzy z teamu. Nie chce jednak komitowac moich danych logowania. Kazdy ma swoje. Idzie jakos w miejsce loginu i hasla wstawic jakies zmiennej srodowiskowe tudziez jakies wartosci z konfiguracji behat.yml ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Wiele osób słysząc o mockach chyba wyobraża sobie, że mają pisać oddzielną aplikację o dużej złożoności. A budowa jest prosta jak budowa cepa. Routing i zwracanie odpowiedzi: Dany endpoint zwraca taką odpowiedź. Nie ma tu skomplikowanej logiki tylko proste opisywanie zwracanych danych Popelnilem blad, bo stwierdzilem, ze musze zrobic mock dla calej sciezki, czyli musze miec formularz logowania, potem submit tego forma i takie tam. A ja przeciez moge zrobic poprostu mockup zwracania info czy user jest zalogowany czy nie i do formularza logowania w ogole nie dojdzie. I wowczas faktycznie skraca sie to do banalnego routing z z banalna odpowiedzia. Dzieki (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) [minelo pare sekund] Po namysle jednak w ten sposob bede mial problem by przetestowac rozne scenariusze z roznymi rolami. Jak w ten sposob mialbym powiedziec dla mockup, ze chce sie zalogowac jako user z dana rola? Chyba jednak bez symulacji formularza logowania tez sie nie obejdzie. Chyba ze dodam jakis trigger w aplikacji main ale to chyba nie bedzie zbyt ladne. Cytat - Podejście "ten użytkownik ma być i już" często rodzi później wiele praktycznych problemów, które ciężko opisać słownie i trzeba samemu odczuć te problemy - Co jak piszesz appkę, a serwis padnie albo będzie edytowany przez jego developerów? - Coś podobnego będziesz robił również w przypadku zmieniających się danych? Co jak ktoś będzie testował zmianę hasła? Twoje testy później nie zadziałają i będą sypać błędami Oczywiscie masz racje i zdaje sobie z tego sprawe. Mam tez jednak ograniczenie czasowe. I tak juz "lekko" wymusilem na szefie troche czasu dla mnie na Behat (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Nie zmienia to jednak faktu ze docelowo zrobie mockup z auth - z bardzo prostej przyczyny - mamy bodajze 5 aplikacji i kazda z nich korzysta z aplikacji auth. Chcac porobic testy dla kazdej aplikacji predzej czy pozniej musze i tak miec mockup auth (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 06:54 |