![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 1 Dołączył: 7.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
próbuję stworzyć zapytanie, które pobierze wiadomości obecnie zalogowanego użytkownika. Struktura tabel:
I przyznam, że się pogubiłem. Czy ktoś może mi pomóc/nakierować? funkcja nad którą pracuję:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 282 Pomógł: 89 Dołączył: 12.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zakładając że wiadomość nieprzeczytana to taka, która ma datę dodania większą (późniejszą) niż ostatnia data oglądania konwersacji przez danego użytkownika i znajduje się w tej konwersacji to można:
Pole wiadomosc_ogladana w tabeli konwersacje_wiadomosci jest do usunięcia, nie ma tam sensu. Nie sprawdzasz też nigdzie czy konwersacja została usunięta, ale to już musisz sam przemyśleć jak to zrobić, bo być może to pole powinno być w tabeli konwersacje albo też użytkownik może chcieć się wypisać z danej konwersacji i tylko dla niego jest ona niewidoczna (usunięta) podczas gdy inni mogą dalej w niej pisać i wtedy to pole jest w dobrym miejscu, choć dziwnie nazwane. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 1 Dołączył: 7.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zakładając że wiadomość nieprzeczytana to taka, która ma datę dodania większą (późniejszą) niż ostatnia data oglądania konwersacji przez danego użytkownika i znajduje się w tej konwersacji to można:
Pole wiadomosc_ogladana w tabeli konwersacje_wiadomosci jest do usunięcia, nie ma tam sensu. Nie sprawdzasz też nigdzie czy konwersacja została usunięta, ale to już musisz sam przemyśleć jak to zrobić, bo być może to pole powinno być w tabeli konwersacje albo też użytkownik może chcieć się wypisać z danej konwersacji i tylko dla niego jest ona niewidoczna (usunięta) podczas gdy inni mogą dalej w niej pisać i wtedy to pole jest w dobrym miejscu, choć dziwnie nazwane. Jesteś mega! O to mi właśnie chodziło. Niby takie proste zapytanie a ja kombinowałem zupełnie w innym kierunku... Dziękuję Ci bardzo. Btw. Sprawdzam czy konwersacja została usunięta w innej funcji, tutaj (cała funkcja we wcześniejszym poście):
Jeżeli jest `konwersacja_usunieta` = 1 wówczas nie pokazuję jej na liście konwersacji zalogowanego użytkownika. Ogólnie mam już wszystko - dzięki temu zapytaniu, które napisałeś! Dziękuję wszystkim za udzielone wsparcie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 19:14 |