![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 1 Dołączył: 7.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
próbuję stworzyć zapytanie, które pobierze wiadomości obecnie zalogowanego użytkownika. Struktura tabel:
I przyznam, że się pogubiłem. Czy ktoś może mi pomóc/nakierować? funkcja nad którą pracuję:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 79 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm w takiej postaci nie ma możliwości ustalenia, kto jaką wiadomość przeczytał. Brakuje jednoznacznej informacji wskazującej, że dany użytkownik przeczytał daną wiadomość.
Masz "konwersacja_ostatnio_ogladana" w tabeli "konwersacje_czlonkowie", ale to tylko wskazuje kiedy dana konwersacja została otwarta w widoku do odczytu. Masz "wiadomosc_ogladana" w "konwersacje_wiadomosci", ale to też nie wskazuje KTO oglądał daną wiadomość. Tylko tyle, że ktoś oglądał i już nie jest globalnie nieprzeczytana. Jedyne co można z takimi danymi zrobić, to pokazać pierwszemu zalogowanemu uczestnikowi danej konwersacji, że ma N nieprzeczytanych wiadomości. W momencie jak ten użytkownik otworzy konwersację, to znaczniki się ustawią na 1 i kolejny użytkownik już będzie miał status "wszystko przeczytane". Musiałbyś dodać jakąś tabelę, która powiąże id_wiadomosci, id_uzytkownika polem "przeczytana" (np.: "wiadomosci_przeczytane_przez"), i dopisywać tam rekordy w momencie otwarcia wiadomości do odczytu. Dodatkowo, autor wiadomości też tam powinien być dopisany w momencie wysyłania wiadomości. Wtedy określenie ilości nieprzeczytanych wiadomości sprowadzałoby się do obliczenia różnicy a - b, gdzie: a: ilość wszystkich wiadomości we wszystkich konwersacjach dla danego użytkownika b: ilość wszystkich rekordów w tabeli "wiadomosci_przeczytane_przez" policzona dla id_wiadomosci z puli liczonej w "a" To zadziała pod warunkiem, że rozumiesz że: Np. 'admin' wysyła wiadomość do 'test_1' i 'test_2' [...] a w tabeli konwersacje_czlonkowie dodane zostaną 3 nowe wiersze z użytkownikami tej konwersacji oraz id konwersacji. ta logika MOŻE spowodować pojawienie się duplikatów, i że programistycznie nie dopuszczasz do pojawienia się takich duplikatów. Tak mi się wydaje. Ale ogólnie na twoim miejscu mocno przemyślałbym ten model danych. Nie jestem pewien czy "konwersacja" jest tu w ogóle potrzebna, bo konwersację można ustalić dynamicznie na podstawie analizy łańcucha wiadomości: 1. Jedna wiadomość to logicznie już konwersacja. Bez odpowiedzi, ale konwersacja. 2. Dwie i więcej wiadomości to już porządna konwersacja, której początek, ciąg i koniec można ustalić dodając pole "w_odpowiedzi_na" przechowujące id_wiadomosci poprzedniej, ale jakiejkolwiek innej.... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 19:44 |