![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 1 Dołączył: 7.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
próbuję stworzyć zapytanie, które pobierze wiadomości obecnie zalogowanego użytkownika. Struktura tabel:
I przyznam, że się pogubiłem. Czy ktoś może mi pomóc/nakierować? funkcja nad którą pracuję:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 79 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nieprzeczytane wiadomości dla danego użytkownika tak?
Mógłbyś wyjaśnić strukturę tabeli "konwersacje_wiadomosci"? Nie jestem pewien, czy dobrze ją rozumiem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 1 Dołączył: 7.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nieprzeczytane wiadomości dla danego użytkownika tak? Mógłbyś wyjaśnić strukturę tabeli "konwersacje_wiadomosci"? Nie jestem pewien, czy dobrze ją rozumiem. Dokładnie - nieprzeczytane wiadomości ze wszystkich konwersacji dla zalogowanego użytkownika. np. Ja jestem zalogowany jako 'admin' i mam trzy rozpoczęte konwersacje i w pierwszej mam 2 nowe wiadomości w drugiej mam 3 a w trzeciej bez zmian, co w sumie daje 5 nowych wiadomości. `konwersacje_wiadomosci` wiadomosc_id (int 10 oraz AI) konwersacja_id (int 8) - id konwersacji, który jest też użyty w pozostałych tabelach uzytkownik_id (int 11) - rejestrowany nadawca wiadomości (jego np. $_SESSION['uzytkownik_id']) data_wyslania (int 10) - data wysłanej wiadomości wiadomosc_oglada (int 1) - tą kolumnę dodałem by rejestrować 0 / 1 dla nieodczytana/odczytana ale nie wiem czy jest sens (może jest możliwe wyciągnięcie tego samego z dat?) wiadomosc_tresc (text) - wiadomo Głównym zadaniem tabeli jest rejestrowanie pojedynczej wysłanej wiadomości użytkownika. Np. 'admin' wysyła wiadomość do 'test_1' i 'test_2' wówczas w tabeli konwersacje_wiadomosci zostanie zarejestrowana wiadomość tylko raz, a w tabeli konwersacje_czlonkowie dodane zostaną 3 nowe wiersze z użytkownikami tej konwersacji oraz id konwersacji. Mam nadzieję, że w pełni odpowiedziałem na pytanie i szybko uzyskam pomoc. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 12:30 |