![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
przyjaciel poprosił mnie o stworzenie niedużego systemu do obsługi klientów System ma zawierać: - logowanie/rejestracja, - zakup realizowany przez dotpay, - dostęp do bazy klientów, - historia zakupów, - jeszcze kilka małych opcji. Ze wszystkimi technicznymi aspektami poradzę sobie bez problemu robiłem już takie i podobne systemy które funkcjonują od ponad 2 lat w sieci. Kolega doświadczony informatyk pracujący w korporacji wskazał mi abym dokształcił się z następujących reguł/standardów: SOLID, MVC, DRY. Rozumiem że są to ogólnie przyjęte standardy (SOLID, MVC) ale czy przy tworzeniu nie dużej aplikacji na nieduże potrzeby jest konieczność wprowadzania tych standardów? Co do metody DRY jeśli w żadnym stopniu nie stosowanie tej metody nie ma wpływu na czas wykonywania kodu, to jeśli fragment kodu po prostu się powtórzy dajmy na to 3 razy to jest to ogromny błąd i w ogóle powinienem zapaść się pod ziemie i zostać kierowcą tira bo jestem za dużym głąbem na programowanie? Z góry dzięki za wskazówki. Podrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolejna rzecz.
Czy relacje w bazie danych są koniecznością? Usprawnia to w jakiś sposób funkcjonowanie bazy danych? Nie wystarczą te same rekordy w bazie danych do których aplikacja się odwołuje w zależności od potrzeb? Sądzę że w moim kodzie nie są potrzebne ale taka mi myśl przyszła do głowy że zamiast wprowadzania tych standardów mógłbym napisać jakąś dokumentacje czy właśnie te komentarze. Chociaż wiem że jest to zbędne. Ten post edytował gucio1 7.04.2017, 15:13:56 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 19:53 |