![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 27.10.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Przechowuje w tabeli MySQL dane bardzo wielu osób, coś w tym stylu:
Cytat Imię Nazwisko Numer: Jan Kowalski 634635325 Piotr Nowak 36746436 Tomasz Pietrzak 73622879 itd... Na stronie te dane będą wyświetlane w formie tabeli HTML (<table>). Tabelę MySQL wystarczy posortować (po kolumnie numer - od największego do najmniejszego) raz na dzień i ponieważ tabela MySQL ma bardzo dużo wierszy, to postanowiłem, że będę cachował wynik sortowania i aktualizował raz na dzień po ponownym sortowaniu (żeby oszczędzić moc serwera). Rzecz w tym, że nigdy nie używałem cachownia na stronach i nie wiem, czy bardziej wydajniejsze rozwiązanie będzie gdy zacachuję posortowane wyniki od razu z kodem html tabelki: czy tylko sam posortowane dane o osobach (jak ponizej)? Cytat Tomasz Pietrzak 73622879 Jan Kowalski 634635325 Piotr Nowak 36746436 Wydaje mi się, że wydajniej byłoby to zacachowac od razu z kodem HTML tabelki, bo jak będzie zacachowany tylko wynik sortowania, to dla każdego wiersza trzeba będzie robić coś w tym stylu: 2. Z jakiego rozwiązania polecalibyście skorzystać na początku? Chodzi mi, żeby to było w miarę przystępne do nauki. Co powiecie o takiej klasie do cachowania? Temat: klasa Cache |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 27.10.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale tak cachuje sama z siebie?
![]() W tym przypadku (sortowanie po kolumnie "numer") trzeba chyba dodać index do kolumny "numer", żeby sortowanie było dużo szybsze (i mniej obciążało serwer)? Jeżeli chciałbym dodać index do kolumny numer, to wystarczy jeden jedyny raz napisać poniższe zapytanie (np. zaraz po stworzeniu tej tabeli "osoby", nawet jeżeli nie ma tam jeszcze żadnych danych)? Cytat CREATE UNIQUE INDEX numer_malejaco ON osoby (numer) Pole do które dodaje się index nie musi być chyba polem kluczowym? Ten post edytował Userr 10.03.2017, 16:38:22 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 19:25 |