![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 11.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie, chce poruszyć temat gdyż kogo nie spytam to kpi z programowania w PHP. Jest pewna dyskryminacja tego języka na uczelni na której studiuje. Aktualnie mamy zajęcia programistyczne, na których mamy projekt w scrumie. Pytając prowadzącego o możliwość stworzenia projektu w technologi PHP dostałem definitywnie odmowę i z góry narzucenie pracy w technologii java, gdyż nie znajdę osób do zespołu w PHP. Gdzie nie czytam to wszedzie java i java
Czy era PHP już się kończy ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 12 Dołączył: 17.09.2014 Skąd: Krasnystaw Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
JAVA i .NET to jak wiadomo korporacyjne technologie i korporacyjny soft i uczelniany program nauczania może mieć (tak mi się przynajmniej wydaje) dość ścisły z tym związek. Nie wiem jak jest na amerykańskich uczelniach, jeśli tam się kładzie większy nacisk na pythona, co by miało jakieś powiązanie z tym co się w tym pythonie robi i też z korporacjami to też wcale bym się nie zdziwił.
To by mogło wiele tłumaczyć, w szczególności kiedy chodzi o kształcenie potencjalnie dużej liczby przyszłych programistów do pracy w korpo, natomiast co do PHP to sprawa już wygląda chyba nieco inaczej, bo wiadomo że dużo się teraz robi na frameworkach, Wordpressie czy innych CMS-ach i ogólnie chodzi o pracę odtwórczą, więc nie wiem jak program nauczania gdzie w większości jest to teoria może być tutaj odpowiedni. Ale to by tłumaczyło że w takich przypadkach program studiów nie jest odpowiedzią na zapotrzebowanie wszelkiej maści firm, które robią zlecenia w PHP na jakieś webserwisy czy sklepy albo stronki dla firm i potrzebują fachowców z doświadczeniem, bo wiadomo że chodzi o doświadczenie praktyczne a nie tylko samą wiedzę teoretyczną. Niemniej jednak PHP się od tego czasu co Symfony opanowało rynek jakoś dziwnie upodobnił do JAVA, widać to dobrze po przyjętych konwencjach dotyczących nie tylko nazewnictwa. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:52 |