![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 381 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam już jakieś zaćmienie po całym dniu czy coś z tym kodem jest nie tak? Testowane na 7.1.0.
Powinno sypnąć błędem i przyjąć jako wartość domyślną tylko stringa. Dopiero z definicją ?string $test=null akceptować też nulla. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 381 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy ja mówiłem że zezwalam? Programista miał gorszy dzień, natłok zajęć i pomylił się, z rozpędu wpisał w kodzie jako wartość domyślną null chociaż powinien być string/int cokolwiek. Inny programista nie zauważył, przekazał z bazy null i błędy się nawarstwiają. To jest logiczne? Ta wartość domyślna ustawiona na null zgodnie z dokumentacją:
"The declaration can be made to accept NULL values if the default value of the parameter is set to NULL" wynika tylko i wyłącznie z ograniczeń PHP przed wersją 7.1. Śpieszyli się tak bardzo z wydaniem 7.0 że nie zapewnili podstawowych możliwości - nullable type, void. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 09:27 |