![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2003 Skąd: Szczecin->niebuszewo->*(next to window) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak w temacie, oczywiscie chodzi mi o php bo np. w c++ to rozumeim i popieram ale w php jakos nie moge pisac obiektowo. Ilekroc probowalem napisac cos obiektowo w php4 konczylo sie to na przepisaniu kodu proceduralnie, nie mialem poprostu zadnego powodu aby utrzymywac klasy w kodzie. W php5 sprawa ma sie juz lepiej aczkolwiek nadal doskwiera mi jednokrotne dziedziczenie i inne ograniczenia w porownaniu z c++ (w tym jezyku uczylem sie obiektowki). Wiec chcialbym poznac wasze argumenty dlaczego piszecie OO. Zwlaszcza chodzi mi o php4 bo w piatej odslonie powoli zaczynam uzywac OO.
Z gory dzieki (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 521 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2003 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(squid) W php5 sprawa ma sie juz lepiej aczkolwiek nadal doskwiera mi jednokrotne dziedziczenie i inne ograniczenia w porownaniu z c++ Jeżeli tak dobrze znasz C++ i OOP w tym języku jest dla ciebie "oczywiste i potrzebne do programowania", to powinieneś wiedzieć, dlaczego wielokrotne dziedziczenie stwarza problemy i dlaczego większość języków unika tego jak może, wprowadzając właśnie interfejsy, którym tak się dziwisz. Cytat(squid) Inna sprawa po co np. mam pisac tak: <ciach/> skoro mogę tak: <ciach/> No właśnie, dlaczego? Dlaczego w C++ używamy STL, zamiast jeździć po wskaźnikach? Dlaczego używamy MFC, zamiast zrobić wielką pętlę komunikatów? Dlaczego strumienie, a nie printf? Dlaczego w ogóle piszesz w C++, a nie w czystym C? Przecież C jest szybszy od C++. Na pewno. Sprawdzone. Dlaczego w ogóle, gdy mówimy o "tradycyjnych" językach obiektowych (C++, Java, C#, etc) to OOP jest OK i nikt się nie dziwi że w Javie nie może sobie pisać strukturalnie, a w php jest taki opór? Jakby php nie był pełnoprawnym językiem programowania, jakby bliżej było mu do HTML niż do Programowania przez duże P. Jakiś bagaż intelektualny został z początków php. W Javie pisało się banki internetowe, a w php galerię zdjęć z wakacji wujka Zdzisia. I tak już zostało. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 06:50 |