![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 5 Dołączył: 7.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej chciałbym zapytać się jaki język wybrać do dalszej nauki.
Znam php ale nie chcę przerwywać nauki języka php. Interesuje mnie działanie tcp/ip oraz pentesting (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jeśli ktoś podpowie do byłbym bardzo wdzięczny |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 23 Dołączył: 23.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chcesz się rozwijać, to proponuję:
1. Javę lub C# (.NET) - to języki programowania klasy "enterprise". Są to języki programowania ogólnego przeznaczenia, także można na nich pisać apki webowe, na dekstopa, na mobilki itd. 2. Lisp, F#, Clojure, Haskel - funkcyjne języki programowania, nauczą Cię nowego spojrzenia na programowanie. 3. JavaScript - jeśli poznałeś już troszkę "backend", to warto poznać "frontendy". ; ) Co do Pythona - fajny i prosty język, po dłuższym czasie używania w oczy rzuca się jednak to, że jest strasznie uproszczony i brakuje w nim wielu wygodnych rzeczy, które mamy w PHP, czy w Javie/C#. Na pewno dobre jest to, że w odróżnieniu od PHP jest to język ogólnego przeznaczenia, tj. można pisać na nim apki webowe, na desktopa, jest spora liczba różnych bibliotek itd. Zamiast uczyć się PHP i Pythona lepiej już wybrać jeden z tych języków i się go trzymać, są to języki mniej więcej tej samej klasy - przynajmniej z punktu widzenia PHP. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 10 Dołączył: 17.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 23 Dołączył: 23.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nawiasów klamrowych? Poza oczywistym faktem, że to język interpretowany i ma mały dostęp do maszyny to czego jeszcze mu brakuje? Tak, brakuje nawiasów - a raczej zawiasów do klepek, które bez nich odpadły od Twojej głowy. I teraz błądzisz po forach - bez tych klepek - i piszesz jakieś jałowe teksty. ; ) Wysił mózg. Jeśli nie potrafisz znaleźć choć jednej prostej rzeczy, która jest w PHP/Javie, a nie ma jej w Pythonie, to chyba za bardzo tych języków nie znasz. Tak jak napisałem, brakuje prostych i wygodnych rzeczy, do których jesteśmy przyzwyczajeni w PHP/Javie, choćby ograniczniki dostępu (enkapsulacja, fajna rzecz), czy zabawa w interfejsy (symulowane przez dziedziczenie klas), albo ograniczenia dla funkcji anonimowych. To pierwsze z brzegu rzeczy o których pomyślałem, a jest ich więcej. Python jest bardzo prosty. Prostota jednak ma swoją cenę. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 11:44 |